Een oven is het Zwitserse zakmes onder de keukenapparatuur. Foodstylist en receptontwikkelaar Ajda Mehmet tovert er met Italiaanse ingrediënten de lekkerste gerechten uit tevoorschijn.
‘Dit recept is heel eenvoudig om klaar te maken en de ongeëvenaarde smaak is een van mijn all-time favourites. Het is een heerlijke lunch maar kan ook dienst doen als een indrukwekkend voorgerecht of bijgerecht,’ aldus Ajda Mehmet.
Bestel onze jubileumeditie met een gratis receptenboekje! Hier vind je de favoriete gerechten van onze lezers. Een smaakvol cadeautje voor iedereen die van lekker eten houdt en nog even moet wachten op z’n favoriete trattoria in Italië.
Geroosterde tomaten met ricotta
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Totale tijd: 1 uuruur10 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
750grcherrytomaten
zeezout
5tenenknoflookgepeld en gehalveerd
1citroenbio, schil
250grolijfolieextra vierge
4takjestijm
1tlkorianderzaadvoor de ricotta
1tlrozenblaadjesgedroogd
1tlroze peperkorrels
½ tl kardemompoeder
1citroenbio, rasp
500grricotta (de beste die je kunt vinden)
4takjestijmblaadjes
stevig brood
zeezout
Instructies
Verwarm de oven voor tot 160 °C. Leg de tomaten in de ovenschaal en bestrooi ze royaal met zeezout, de knoflook en citroenrasp. Schenk de olijfolie over de tomaten. De hoeveelheid olie lijkt misschien te veel, maar het helpt bij het konfijten van de tomaten én versterkt hun smaak.
Leg de tijmtakjes tussen de tomaten en rooster de tomaten 45 minuten in de oven. Maak intussen met behulp van een stamper en een vijzel het specerijenmengsel voor de ricotta. Maal het korianderzaad, de rozenblaadjes en de peperkorrels grof en meng ze in de vijzel met het kardemompoeder, een flinke snuf zeezout en de citroenrasp. De textuur moet grof blijven.
Haal de ricotta uit de verpakking, laat hem uitlekken en plaats hem in het midden van een groot bord (met een opstaande rand). Strooi het specerijenmengsel over de ricotta en zet hem in de koelkast. Laat de ricotta staan tot de tomaten klaar zijn.
Draai de oventemperatuur hoger tot 220 °C zodra de tomaten er 45 minuten in staan. Bak ze nog 10 tot 15 minuten tot de velletjes loslaten en ze iets donker worden.
Haal de gemarineerde ricotta uit de koelkast en schik de sappige tomaten op de rand van het bord. Sprenkel een beetje heerlijke citroen-knoflookolie uit de ovenschaal over het gehele gerecht en bestrooi met verse tijmblaadjes.
Serveer met dikke sneden brood om al het kostbare kookvocht op te deppen. Deze tomaten doen het ook heel goed bij pasta of rijst, bij wijze van snelle doordeweekse maaltijd.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen