Terug naar overzicht

De lokroep van Venetië: radioserie door Chazia Mourali en Willem Bruls

Vanaf 1 oktober nemen dramaturg en schrijver Willem Bruls en presentatrice Chazia Mourali radioluisteraars mee naar Venetië. Voor NPO Radio 4 maken zij de 12-delige radioserie De lokroep van Venetië.

Venetië staat symbool voor opera. Langs het water, op pleinen en in steegjes treden Bruls en Mourali, beiden grote operaliefhebbers, in de voetsporen van componisten, schrijvers en andere kunstenaars die zich hier lieten inspireren.

Verbeelding
Venetië spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Welke grote schrijver of componist kwam niet naar deze Italiaanse stad? Monteverdi, Vivaldi, Mozart, Lord Byron, Liszt, Wagner, Mann, om er maar een paar te noemen. Allemaal raakten zij er betoverd.

De stad is eindeloos verbeeld op schilderijen, op foto’s en in films, van Dood in Venetië van Visconti (naar de novelle van Thomas Mann) tot de James Bond-klassieker Casino Royale.

Langs Venetiaanse plekken
De zwerftochten van Willem Bruls en Chazia Mourali leiden langs tal van beroemde Venetiaanse pleinen en gebouwen, zoals het Teatro la Fenice, het Palazzo Grimani, de Ridotto en het Hôtel des Bains op het Lido. Allemaal plekken met een verhaal. Die plekken en verhalen samen geven een beeld van de opera die als een Venetiaanse spiegel het wezen van Venetië reflecteert. Venetië is opera.

Beluister De lokroep van Venetië vanaf maandag 1 oktober dagelijks in Podium om 16.00 uur op NPO Radio 4.

LEES OOK:

Wil je zelf naar Venetië? Bekijk onze lezersreis: een vierdaags arrangement op wijnlandgoed in Veneto