Terug naar overzicht
Rigoletto amsterdam

Rigoletto van Verdi in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam

Evenement: Rigoletto in de Nationale Opera & Ballet
Waar: Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Wanneer: t/m 5 juni

Tot de top 5 van de meest geliefde Verdi-opera’s hoort beslist het hartverscheurende drama over de mismaakte nar Rigoletto, die zonder het te weten de dood van zijn eigen dochter veroorzaakt. Rigoletto is gebaseerd op Victor Hugo’s toneelstuk Le roi s’amuse, waarin koning Frans I wordt neergezet als losbandige vrouwenverslinder. Toen Verdi hierover een opera wilde schrijven, eiste de censuur dat de hoofdpersoon geen koning zou zijn. Het werd een van de hertogen van Mantua.

Nadat de hertog van Mantua zich tijdens een feest vergrijpt aan de dochter van de graaf van Monterone, komt die nog dezelfde avond genoegdoening eisen voor de ontering zijn dochter. Maar op veel begrip kan hij niet rekenen:  de mismaakte nar van de hertog, Rigoletto, bespot de vader in het bijzijn van de gasten. De woedende graaf van Monterone vervloekt hierop zowel de hertog als de nar.
Rigoletto voedt op zijn beurt zijn eigen dochter Gilda zeer beschermend op. Ze mag alleen het huis verlaten voor de kerkdienst. En daar gebeurt toch het onvermijdelijke, in de kerk wordt ze verliefd op een jongeman. Op niemand minder dan de lichtzinnige hertog, die zich voordoet als arme student. Rigoletto schakelt een huurmoordenaar in om de hertog, die zijn dochter ontrouw is, van het leven te beroven. De vloek van Monterone doet echter zijn werk: Gilda offert zich in plaats van de hertog op.

Regisseur Daniele Michieletto neemt in deze opera uit 1861 de kijker mee naar het gekkenhuis waar Rigoletto, die inmiddels waanzinnig is geworden, terugkijkt op deze rampzalige episode uit zijn leven. Niet alleen met geweldige stemmen en prachtige muziek, maar ook door middel van filmprojecties op de achtergrond, word je meegesleurd in het verhaal. Een absolute aanrader! operaballet.nl

Meer evenementen in en over Italië vind je hier!