Terug naar overzicht

Zo maak je een heerlijke taart met… risotto

Deze smakelijke taart wordt bij elkaar gehouden door de rijst. Je kunt er naar wens gehakte noten, rozijnen, pijnboompitten of gekonfijte vruchten aan toevoegen.

Risotto ‒ geprezen om zijn textuur, smaak en veelzijdigheid ‒ maakt in Italië al sinds de achtste eeuw deel uit van het menu en is een van de beroemdste gerechten van dit land. Met stapsgewijze instructies leert het boek Risotto! Risotto! van Valentina Harris je om de perfecte risotto te maken.

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Details

  • Servings: 10

Ingredients

  • 150 g risottorijst
  • 1,25 liter volle melk
  • boter, voor het invetten
  • 2 el griesmeel
  • 8 scharreleieren
  • 250 g fijne tafelsuiker
  • 3 el cognac
  • geraspte schil of het sap van ½ citroen

Preparation

  • 1Doe de rijst met twee derde van de melk in een pan. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten koken. Giet de rijst af en bewaar de melk. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een diepe, ronde bakvorm met vaste bodem en een diameter van 25 cm in. Gebruik geen springvorm, want dan loopt het vocht eruit.
  • 2Bestrooi de bodem en zijkanten met het griesmeel en zet de bakvorm ondersteboven, zodat overtollig griesmeel eruit valt. Klop de eieren schuimig en licht in een grote kom. Klop geleidelijk de suiker erdoor en voeg de cognac en de citroenrasp of het citroensap toe. Roer het mengsel goed.
  • 3Voeg ten slotte de rijst en alle melk toe, ook de bewaarde gekookte melk. Giet het rijstmengsel in de bakvorm. Bak de taart 50 minuten, tot een prikker die je in het midden steekt er schoon uit komt. De taart moet stevig en goudbruin zijn. Serveer hem warm of koud.