Terug naar overzicht
siciliaanse-vis-recept

Zo maak je deze heerlijke Siciliaanse vis cuscusu imperiale uit Trapani

Een heerlijk visrecept van de veelgeprezen kookboekenschrijfster Claudia Roden.

‘Toen ik met mijn familie mijn tachtigste verjaardag vierde op Sicilië kregen we in een restaurant een simpele versie die ik heb geprobeerd na te maken. Het is zo’n gerecht dat zich leent om voor veel mensen te maken, de hoeveelheden kunnen eenvoudig worden vermeerderd’, aldus Claudia Roden.

Dit recept komt uit het kookboek Med. Je bestelt het eenvoudig in onze webshop en betaalt geen verzendkosten.

Bestel dit kookboek

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 800 ml visbouillon (eventueel gemaakt van kant-en-klare bouillon of een bouillonblokje)
  • 150 ml droge witte wijn
  • flinke snuf saffraandraadjes
  • 250 g couscous
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • geraspte schil van ½ sinaasappel
  • 300 g visfilets, zonder vel, bijv. zeeduivel of heek
  • 200 g rauwe gepelde grote garnalen
  • zout naar smaak
  • voor de trapanipesto: 400 g rijpe pruimtomaten
  • 1-4 tenen knoflook, geperst
  • 1 tl suiker
  • ¾ tl gemberpoeder
  • 4 el extra vergine olijfolie zout
  • flinke snuf chilipeper of gedroogde chilivlokken, naar smaak
  • 50 g amandelschilfers
  • bosje (25 g) basilicumblaadjes, fijngehakt

Preparation

  • 1Verwarm de visbouillon met de wijn en de saffraan. Doe de couscous in een wijde schaal die je ook op tafel kunt zetten en roer daar 300 ml van de visbouillon doorheen.
  • 2Roer goed door zodat alle korrels het vocht kunnen absorberen. Laat 15 minuten staan en roer dan opnieuw goed door, de couscous moet al het vocht in zich opnemen en zacht worden.
  • 3Roer de olie erdoorheen en wrijf de couscous tussen je handen boven de schaal om de couscous luchtig te krijgen en klontjes te verwijderen.
  • 4Ontvel de tomaten voor de trapanipesto. Snijd ze in vieren en verwijder de witte harde stukjes bij de steelaanzet. Doe de tomaat in een keukenmachine en voeg de knoflook, suiker, gember, olie, een beetje zout en de chilipeper toe. Maal tot een romige saus.
  • 5Voeg de amandelen en het basilicum toe en maal nog even kort zodat de amandelen grof gehakt zijn.
  • 6Verhit de oven tot 180 °C. Dek de schaal couscous af met aluminiumfolie. Zet de schaal 10 minuten voor je aan tafel gaat in de oven om op te warmen.
  • 7Breng de rest van de visbouillon aan de kook, proef en breng op smaak met zout en voeg de sinaasappelschil toe. Laat hierin de vis circa 5 minuten zachtjes koken, voeg dan de garnalen toe en kook die 1-2 minuten mee tot ze roze van kleur zijn.
  • 8Haal de schaal couscous uit de oven, verdeel de pesto eroverheen en leg daar de vis en garnalen bovenop. Giet aan tafel op elk bord een beetje bouillon.