Terug naar overzicht
Witte bonen met worst

Toscaanse witte bonen met worst (all’uccelletto)

De markten van Toscane zijn een feest voor de zintuigen: kraampjes vol verse producten, heerlijke geuren en gesprekken met gepassioneerde verkopers. We vroegen thuiskok Giulia Scarpaleggia – die er een boek over schreef – naar haar beste tips, én delen haar recept voor Toscaanse witte bonen met worst.

Alleen al die geuren, vroeg in de ochtend op de markt van Arezzo. Kraampjes vol knoflook, salie, bonen in zakken en verse worst – en altijd wel een marktvrouw die je toeroept wat je vandaag móet maken. Precies dat deed Giulia ook.

All’uccelletto: Toscaanse witte bonen met worst

Ze vertelde ons over fagioli all’uccelletto, een klassiek gerecht: witte bonen gestoofd met tomaat en salie, geserveerd met sappige worst. Een bord vol comfort, vol Toscane. Dit is haar versie – eenvoudig, stevig en perfect voor een voedzame lunch aan tafel.

Bestel hier de editie waarin je dit recept voor Toscaanse witte bonen met worst en drie andere recepten vindt. Wil je nog meer inspiratie? Het kookboek van Giulia, From the Markets of Tuscany, bestel je in onze shop.
Witte bonen met worst

Toscaanse witte bonen met worst

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 600 gr gekookte cannellinibonen (of andere witte bonen)
  • olijfolie extra vergine
  • 1 teentje knoflook ongepeld
  • 4 blaadjes salie
  • 2 el tomatenpuree
  • zout en zwarte peper
  • 4 sambudello-worsten (of een pikant gekruide braadworst)

Instructies

  • Verhit een paar eetlepels extra vergine olijfolie in een grote, diepe pan. Voeg het ongepelde knoflookteentje en de salieblaadjes toe. Verwijder de knoflook zodra die de olie heeft gekruid en de salie begint te verkleuren.
  • Voeg de bonen samen met een paar soeplepels van hun kookvocht toe. Roer de tomatenpuree erdoor om de bonen wat kleur te geven en laat op laag vuur sudderen, zodat de smaken goed mengen.
  • Breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen. Verwijder de velletjes van de worsten en voeg het vlees toe aan de bonen.
  • Laat koken tot het vlees volledig gaar is. Serveer de witte bonen warm met geroosterd Toscaans brood.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.