Triëst stad in Italië - De Smaak van Italië
Terug naar overzicht
Triest

Triëst stad van koffie en schrijvers

Schrijver Maite Karssenberg bezocht Triëst, met haar reisdagboek in de hand. Haar vriend Ferguut den Boer ging ook mee en maakte de illustraties. Laat je meenemen door de straten van deze ultieme Italiaanse literatuurstad.

Over Triëst

Walhalla voor cultuurliefhebbers

Tiëst, je lijkt wel van papier. Dit schreef ik op een stralende zomermiddag in Caffè dei Libri (Via S. Lazzaro 17), een modern café en boekwinkel ineen. Na een paar dagen door de stad gezworven te hebben kon ik niet anders dan concluderen dat de boeken en schrijvers je hier uit alle hoeken en gaten tegemoetkomen. Al die boekwinkels, bibliotheken en musea – Triëst is een walhalla voor cultuurliefhebbers. En gewoon een heel fijne vakantiestad.

Wenen aan zee

Triëst is van oudsher een culturele smeltkroes. De Italiaanse, Sloveense, Kroatische, Servische, Oostenrijkse en joodse cultuur hebben zich in dit topografische kruispunt vermengd. Het heeft deel uitgemaakt van vele landen en rijken, waaronder het Venetiaanse en Habsburgse rijk. Tot 1918 was het de trotse parel aan de kroon van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie; dit stuk Adriatische kust stond dan ook bekend als de ‘Oostenrijkse Rivièra’ en Triëst zelfs als ‘Wenen aan zee’. Aan het begin van de twintigste eeuw was Triëst een levendig kosmopolitisch centrum waar het wemelde van de literaire grootheden: James Joyce, Italo Svevo, Sigmund Freud, Rainer Maria Rilde en ook vele bij ons minder bekende Slavische schrijvers, zoals Zofka Kveder, een van de eerste vrouwelijke schrijvers en feministen van Slovenië.
Triest bezoeken

Architectuur

Na de Eerste Wereldoorlog keerde het tij. Triëst werd door Italië geannexeerd (er woonde een grote meerderheid Italianen) en de stad werd zelfs een podium voor de Italiaanse fascistische beweging. De fascistische architectuur is nog terug te zien in vele gebouwen, zoals de indrukwekkende Universiteit van Triëst en de Faro della Vittoria (Vuurtoren van de overwinning), die met zijn 70 meter hoogte een van de grootste vuurtorens van de wereld is.

Belangrijke lokale schrijver

In deze tijd werden de in Triëst woonachtige Sloveense intellectuelen, zoals de inmiddels 108 jaar oude schrijver en concentratiekamp overlevende Boris Pahor, onderdrukt en verjaagd door het nationalistische klimaat. Maar gelukkig is er in de laatste decennia weer opnieuw publieke waardering voor het kosmopolitische Triëst. Boris Pahor wordt inmiddels geëerd als de belangrijke lokale schrijver die hij is, net zo goed als zijn Italiaans-sprekende collega’s.
Ga mee op reis met de trein door Friuli Venezia Giulia

Claudio Magris

Een van die bekendste hedendaagse Italiaans-sprekende schrijvers uit Triëst is Claudio Magris. Magris is al sinds 1978 professor in de Duitse literatuur aan de Universiteit van Triëst. Hij won vele Europese literatuurprijzen en wordt genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur. In 1986 brak hij door met zijn roman Danubio (‘Donau’), waarin…
Lees verder en bekijk de prachtige illustraties in De Smaak van Italië editie 1 maart|april 2023, blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Tekst: Maite Karssenberg / Torta: Caffè dei Libri
Triest-elly-unsplash
Triest-marcus-ganahl-unsplash

Editie bestellen

Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 1 Maart|april 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop

Lees ook:

Geïnspireerd op 'spaghetti alla busara', een Venetiaans pastagerecht met tomaten en scampi.

De stad ligt niet op de route van de gemiddelde Italiëganger en heeft 't geen typisch Italiaans karakter. Toch moet je Triëst niet overslaan.