Terug naar overzicht
truffle hunter

Filmtip: documentaire ‘The Truffle Hunters’ in Piemonte

Update: op 28 juni 2023 komt The Truffle Hunters op tv: een documentaire over de verdwijnende wereld van de truffeljagers.

Er draait een mooie, Italiaanse documentaire in de bios. The Truffle Hunters volgt een groepje mannen in Piemonte die hun bijzondere levensstijl proberen te behouden.

Diep in de bossen van Piemonte zoekt een groep oude mannen samen met hun trouwe honden naar ’s werelds duurste ingrediënt: de witte Alba truffel. Dit waargebeurde verhaal over de inwoners van een vergeten, kleine gemeenschap, die geestdriftig proberen hun buitengewone levensstijl te behouden en hun land te beschermen, is een ode aan een levenslange passie.

Zoekers naar witte Alba truffel

De mannen zijn van generatie op generatie geoefend in het zoeken naar de truffels en ze worden begeleid door hun goed getrainde honden met hun scherpe reuk. Ze leiden een eenvoudig en rustig bestaan in harmonie met hun honden en de schilderachtige omgeving. Ze zijn niet gebonden aan een mobiele telefoon of internet en hechten belang aan het het onderhouden van persoonlijk contact met de medebewoners in hun kleine gemeenschap.

Felbegeerde delicatesse

Terwijl de voorraad van de witte Alba truffel afneemt, groeit de vraag naar dit product. Door de klimaatverandering, de ontbossing en het gebrek aan jonge mensen die de traditie wil voortzetten, is de delicatesse felbegeerder dan ooit en het goedbewaarde geheim van de truffelzoekers dreigt verloren te gaan. Bovendien bewaken de mannen meer dan het mysterie rond de Alba truffel: de sleutel tot een rijk en zinvol leven.

Met betoverend camerawerk en een meeslepende soundtrack geeft The Truffle Hunters een stijlvol en soms humoristisch inkijkje in deze bijzondere wereld.

In de bios en op het IDFA

The Truffle Hunters is vanaf 4 november te zien in de bioscoop.

De documentaire is ook te zien op het documentairefestival IDFA, 17 – 24 november 2021 in Amsterdam. De kaartverkoop daarvan start op woensdag 3 november om 15.00 uur. Dit is geweest.

witte alba truffel

BEKIJK OOK: