Terug naar overzicht

Yours Trulli, Jeroen en Nicole moeten eerst zaaien voor ze kunnen oogsten

Eerst zaaien en dan oogsten. Een spreekwoord dat het goed doet in de agrarische, Zuid-Italiaanse regio Puglia. Dat kunnen Jeroen en Nicole, die een B&B starten in een trullo, beamen.

In de afgelopen maanden hebben we de grond rondom de trullo in Martina Franca aangepakt. Snoeien, braamstruiken verwijderen en we hebben een minipool geplaatst. Om de langdurige vergunningsprocedure te ontwijken, werd het een zogenaamd opzet-bad. Een bad dat we tegen de helling geplaatst hebben en met het toevoegen van drie vrachtwagens aarde het toch lijkt ingegraven te zijn. Gecombineerd met oude tegels uit een trullo zorgt het voor een natuurlijk ogende omgeving rondom het bad zonder dat er cement aan te pas komt. En het kan afgebroken worden, een belangrijke voorwaarde om die vergunningsaanvraag te ontwijken. Want ook voor een cementvloer heb je weer een vergunning nodig en dat is een procedure die snel 18 maanden gaat duren hier in Martina Franca. Dat is echt teveel piano.

Ideaal
De geplaatste tegels verkrijgen hun stevigheid als er gras tussenin gaat groeien. Dus instrooien, bewateren en binnen een week of twee komen dan de eerste sprieten tevoorschijn in het ideale scenario.

Mieren met graszaadjes
In ieder geval geldt het spreekwoord eerst zaaien en dan oogsten niet voor de graszaadjes die wij uitgestrooid hadden over het land rondom onze trullo. Grote colonnes mieren gingen ermee vandoor. Wat een enorm grappig gezicht, zo’n kleine mier met een zaadje op de rug. Ergens zullen ze vast een ligwei voor zichzelf hebben gemaakt.

Abrikozenboom
Verder groeit en bloeit er van alles om ons heen, de olijven en druiven doen het ondertussen geweldig op de rode kleiachtige grond van Puglia. Het rigoureuze snoeiwerk van twee mannen afgelopen herfst werpt al z’n vruchten af. De abrikozenboom zucht onder de hoeveelheid abrikozen. En we zagen ze pas hangen toen ze oranje kleurden, grande sorpresa della natura.

Uitzonderlijk lekker likeurtje
Er wordt hier in de omgeving volop gewekt, gebotteld en gebrouwd in de eigen keuken. Je koopt in de supermercato gewoon een fles bijna pure alcohol om eigen likeurtjes te maken. We kregen de fantastische tip van onze vertaler om jonge walnoten op alcohol te zetten. Nadat de flessen twee maanden op een donkere plek gerust hadden (dat was de vaatwasser omdat we die toch nooit gebruiken) kregen we een uitzonderlijk lekker likeurtje als beloning. Dit hebben we nog eens dunnetjes overgedaan met de abrikozen, vijgen en de moerbei. We werden echt overstelpt door de hoeveelheid fruit uit eigen tuin, we hebben jam en likeur tot volgend jaar zomer. Dus het welkomstdrankje voor onze toekomstige gasten hebben we al, check.

Fietsroute langs de trulli’s
Al die fruit- en olijfbomen in onze omgeving zijn tegenwoordig op een bijzondere charmante manier te zien. Recentelijk is er een fietspad gerealiseerd over het waterkanaal dat Ceglie Messapica verbindt met Locorotondo en dit pad loopt bijna langs onze trullo. Deze fiets- / wandelroute is een heerlijke plek om in alle rust te genieten van trulli’s, masseria’s, druivenvelden en de fruit- en olijfbomen in een glooiend landschap. Een prachtige plek om eens te picknicken met een lekker hapje en drankje.

Fare bella figura
Want wie aan Italie denkt denkt toch zeker ook aan de italiaanse gastronomie. Maar wij Nederlanders zijn over het algemeen toch een iets ander kaliber gelegenheidsdrinker dan de gemiddelde Italiaan. Een dronken Italiaan is een bezienswaardigheid, liever flaneren de Italianen over straat om uiteindelijk ergens iets te eten. Fare bella figura, een italiaan verliest schijnbaar niet graag de controle. Maar dat is ook heerlijk, een beetje rondslenteren, een praatje maken, jong en oud op straat tijdens een zwoele zomeravond in een van die prachtige dorpjes. Maar wij kunnen op de fiets naar huis, dus we drinken er nog eentje.

Acquedotto Pugliese
Het apulische aquaductensysteem, waarvan het fietspad slechts een klein deel uitmaakt, is een van de grootste bouwprojecten die in de 20e eeuw zijn uitgevoerd omdat in deze regio door het ontbreken van rivieren altijd een watertekort was. De bouw werd na ruim dertig jaar voltooid in 1939. Het bron water wordt vanuit de Appenijnen naar Puglia geleidt. De complete lengte van het aquaductensysteem Acquedotto Pugliese is ruim 2000 kilometer en bestaat maar liefst uit 99 tunnels en 91 bruggen. Het kan er wellicht ook eentje meer of minder zijn. Het eindpunt van het Acquedotto Pugliese ligt in het stadje Santa Maria di Leuca in het uiterste zuiden van Puglia.

Tuincentrum van Locorotondo
Onze tuinrenovatie is min of meer in het water gevallen (of juist niet door het watergebrek) de afgelopen zomermaanden, het was uiteindelijk te warm en te droog om te gaan aanplanten. Het tuincentrum in Locorotondo wilde ons alleen maar agaves en cactussen verkopen in de zomermaanden, voor de rest van de beplanting moesten we na de zomer terugkomen. Die eerlijkheid hebben we natuurlijk met liefde beloond. En we hadden al geleerd dat we de planten uit de buurt moesten halen omdat de Valle d’Itria zo’n 500 meter boven zeeniveau ligt. Het weertype bij de kust is in de winter veel tropischer waardoor de overlevingskans van een plant uit bijvoorbeeld Bari bij ons aanzienlijk kleiner wordt. Net als de eigenaar van het tuincentrum uit Locorotondo begrijpen we dat je eerst moet zaaien voordat je kunt oogsten. Dus handen uit de mouwen en er tegenaan. Voor een paar stadsmensen die we ooit waren vinden we het maar wat lekker om buiten bezig te zijn.

Tussen de tegels hebben we onlangs in dunne repen graszoden gelegd. Nou, dan hoeven we daar in ieder geval niet meer over te mieren.

Jeroen Peeters en Nicole van Wieringen
Deze Italiëliefhebbers runnen al jaren de luxe bed & breakfast Bouteaque in Maastricht. Het stel heeft een nieuwe droom en dat is een B&B in een echte Italiaanse trullo. Voor ons bloggen ze over hun Pugliese avontuur. Lees de andere Yours Trulli-blogs van Jeroen en Nicole

 

LEES OOK: