Zo maak je risotto alla milanese van Claudia Roden
Toen het boek in 1989 voor het eerst verscheen, maakte De Smaken van Italië al een enorme indruk. Voor dit kookboek reisde Claudia Roden door heel Italië om lokale specialiteiten (zoals deze risotto milanese) te ontdekken.
De gerechten, hoe eenvoudig soms ook, blijven nog altijd zalig en onweerstaanbaar. Deze risotto alla milanese is afgebeeld met gestoofde kalfsschenkel, een heerlijke, klassieke combinatie.
Risotto milanese komt uit Milaan, in de regio Lombardije (Noord-Italië).
Het is een van de meest klassieke Italiaanse risottogerechten en staat bekend om zijn gouden kleur, afkomstig van saffraan.
Risotto milanese
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Totale tijd: 40 minutenminuten
Servings: 4personen
Ingrediënten
1uiklein, fijngesneden
1stukje rundermerg uit een runderschenkel (naar keuze)
60grboter
1litvlees- of kippenbouillon
300grrisottorijst
1½dldroge witte wijn
zout
½tlsaffraandraadjes
50grParmezaangeraspt
zwarte peperversgemalen
Instructies
Smoor in een grote pan de ui en eventueel het merg in de helft van de boter en roer af en toe tot de ui glazig is; dit duurt circa 8 minuten. Verhit de bouillon in een andere pan. Doe de rijst bij de uien en roer 1 minuut tot de korrels rondom vettig zijn.
Giet de wijn in de pan en laat de rijst koken tot de wijn is verdampt. Voeg dan soeplepel voor soeplepel de bouillon toe en doe er pas een nieuwe portie bij als de vloeistof volledig is opgenomen. Roer er een beetje zout door en de saffraan die in een scheutje bouillon is geweekt.
Neem als de rijst na 15-17 minuten gaar is, de pan van het vuur – er moet nog genoeg vloeistof in de pan zitten voor een mooi romig gerecht, maar de korrels moeten van binnen nog stevig zijn – roer de overgebleven boter, de Parmezaan en zout en peper naar smaak door de rijst.