Terug naar overzicht

Waarom de Wiener schnitzel van oorsprong een Italiaans gerecht is

Joris Vermeer gaat in het tv-programma De Aardappeleters op zoek naar de achtergrond van ons dagelijks eten. Zo ook de Wiener schnitzel. Komt die wel echt uit Oostenrijk?

Van oorsprong is de schnitzel gemaakt van kalfsvlees. In Nederland krijg je vaak een schnitzel van varkensvlees, maar in Italië eet je vrijwel altijd een schnitzel van kalfsvlees. En dan specifiek van de oester van het kalf. Joris Vermeer onderzoekt waar de schnitzel vandaan komt. Van de Nederlandse Achterhoek vertrekt hij naar Italië, want in de rooms-katholieke kerk ligt de geschiedenis van de schnitzel verborgen. Sommige Oostenrijkers willen het niet geloven, maar dit gerecht komt toch echt uit Italië.

Basiliek van Sint-Ambrosius
In de Basiliek van Sint-Ambrosius in Milaan vindt hij een bevel van de aartsbisschop van Milaan. Deze aartsbisschop kwam naar de Basiliek van Sint-Ambrosius om een oordeel te vellen in een conflict over rechten tussen twee soorten geestelijken: de monniken en de kanunniken. De kanunniken hadden recht op een uitgebreide lunch met drie gangen, waarvoor de monniken moesten zorgen. Op een gegeven moment wilden de monniken dit niet meer doen omdat de maaltijd symboliseerde dat de kanunniken belangrijker waren dan de monniken. Hierover maakten ze eeuwenlang ruzie.

Cotoletta alla Milanese
In februari 1148 heeft de aartsbisschop van Milaan een aantal gerechten omschreven in het bevel. Als derde gang aten ze lumbolos cum panicio, ook wel cotoletta alla Milanese genoemd. Wij kennen cotoletta alle Milanese als de Wiener schnitzel. De allereerste vermelding van de schnitzel in een authentiek middeleeuws decreet.

Veldmaarschalk Radetzky
Niet Oostenrijk, maar de Basiliek van Sint-Ambrosius is de geboorteplaats van de schnitzel. Maar hoe komt het dat wij dit gerecht onder de Oostenrijkse naam kennen? De Oostenrijkse veldmaarschalk Radetzky werd verliefd op de Milanese kotelet. Hij nam het recept mee naar het hof in Wenen en gaf het aan de keizer. Zo werd de Oostenrijkse Wiener Schnitzel geboren.

Ook weten waarom ze in Italië geen spaghetti bolognese kennen? Kijk dan deze aflevering van De Aardappeleters!

LEES OOK

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!