Terug naar overzicht
carnaval in milaan

Carnaval in Milaan

Waar Milaan dé Italiaanse stad is waar je altijd alles als eerste voorbij ziet komen, zijn ze wat betreft carnaval elk jaar weer ‘te laat’. Traditiegetrouw vieren de Milanezen carnaval vier dagen later, wanneer de rest van Italië al uitgefeest is.

Op mijn bucket list staat nog altijd het bijwonen van het Venetiaans carnaval. Nu ik me voor een tijdelijke periode in Noord-Italië begeef, leek het mij dan ook de perfecte gelegenheid om het Venetiaans carnaval bij te wonen. Maar de pret was al snel ver te zoeken toen ik de prijzen van een gemiddeld treinkaartje naar Venetië zag. Mijn teleurstelling duurde echter niet lang. Ik kwam erachter dat er een week later carnaval was in mijn ‘eigen’ woonplaats: Milaan. Een beetje laat, maar hé, het is nog steeds een Italiaans carnaval.

Sabato grasso

Normaal gesproken begint het carnaval zeven weken voor Pasen en duurt dit van zondag tot en met dinsdag (ook wel martedì grasso). Het Carnevale Ambrosiano, zoals het Milanese carnaval wordt genoemd, begint vier dagen later. Met de grote finale op sabato grasso. Deze unieke carnavalstraditie is ooit ontstaan toen de Milanese patroonheilige Sant’Ambrogio niet in de stad was ten tijde van het carnaval. Het feest werd uitgesteld tot de terugkeer van Sant’Ambrogio vier dagen later. Sindsdien houden de Milanezen deze traditie in ere.

Meneghino en zijn Cecca

Op sabato grasso is de grote parade die elk jaar weer in de ochtend begint in Palestro en via Piazza San Babila, Corso Europa en Piazza Fontana aan het begin van de middag eindigt op Piazza Beccaria. Elk jaar is er een officieel thema en die van dit jaar was insecten. Het viel me op dat er hier en daar wat Venetiaanse maskers en kostuums te zien waren, maar die waren voornamelijk bedoeld voor de mooie toeristenfoto’s. Milaan kent zijn eigen maskers: de jolige knecht Meneghino en zijn goedlachse vrouw Cecca. Zij zijn de aanvoerders van de parade en zetten rijke mensen voor gek.

carnaval in milaan

Confetti en chiacchere

Door de hele stad is duidelijk zichtbaar dat het carnaval is. Overal strooien verklede kinderen met confetti (het liefst boven de metroroosters) en voor de gemiddelde pasticceria staat een lange rij. Geen Milanees carnaval gaat voorbij zonder de zoete, vers gefrituurde chiacchiere. Deze Milanese specialiteit is een variant op de bugie die in de rest van het land te vinden zijn. De meeste festiviteiten zijn te vinden rondom Piazza Duomo. Clowns en jongleurs entertainen het hier het winkelend publiek. En ’s avonds wordt hier groots feestgevierd met muziek en hier en daar vuurwerk.

Mocht je dus een keer een Italiaans carnaval willen bijwonen waarvoor je niet de hoofdprijs hoeft te betalen en waar het niet is afgeladen met toeristen, woon dan zeker eens het Carnevale Ambrosiano bij.