Terug naar overzicht
Cyberbeveiliging behouden tijdens het reizen in Italië

Cyberbeveiliging tijdens het reizen in Italië

We werken steeds vaker remote op ons vakantieadres. Naast de zwembroek, gaat dus ook de laptop mee. In dat geval is het extra belangrijk om goed over de cybersecurity na te denken, want buiten je eigen huis word je aan veel meer gevaren blootgesteld.

Het maakt niet uit of je naar Italië gaat om te genieten van de prachtige bezienswaardigheden en het heerlijke eten of elders. Als je als Nederlander naar Italië reist, is het belangrijk om je digitale veiligheid te waarborgen. Hier zijn enkele tips om de best mogelijke cybersecurity te behouden.

1. Een goede VPN gebruiken

In het buitenland maak je verbinding met wifinetwerken die je niet kent. Door te verbinden met een VPN zorg je ervoor dat al je internetverkeer versleuteld wordt. Wanneer iemand dan probeert om via het wifinetwerk toegang te krijgen tot je gegevens, zal dat zonder sleutel niet lukken.

Daarbij kun je met een VPN verbinden via een server op een andere locatie. Dat kan ook Nederland zijn. Zo krijg je ook vanuit het buitenland toegang tot content die alleen beschikbaar is binnen de Nederlandse landsgrenzen, bijvoorbeeld het nieuws.

Als je nog geen VPN-software hebt is het altijd handig om gebruik te maken van een VPN gratis proefperiode, zo weet je zeker dat je tijdens je verblijf in het buitenland maximaal beveiligd bent.

2. Schakel Bluetooth altijd uit

De Bluetooth-verbinding van al je apparaten wordt niet beschermd door een VPN en daarom is het altijd verstandiger om deze uit te schakelen. Hackers kunnen tegenwoordig ook via deze weg bij je apparaat binnendringen.

De voorwaarde hiervoor is wel dat iemand maximaal 15 meter bij je vandaan zit, dus als je ergens helemaal alleen bent hoef je je om je Bluetooth geen zorgen te maken. Bedenk je wel dat de verbinding niet wordt tegengehouden door muren, iemand in de hotelkamer naast je kan dus ook verbinding maken met jouw Bluetooth.
Reizen met de trein, heb je daar al eens aan gedacht?

3. Installeer antivirussoftware

In het buitenland zal je waarschijnlijk ook andere websites bezoeken, bijvoorbeeld die van de lokale surfschool of een vervoersbedrijf. Ook dit zijn weer allemaal onbekende bronnen, die op allerlei manieren schadelijk kunnen zijn voor je apparaat.

Je kunt online niemand vertrouwen, ook niet als je op vakantie bent. Installeer dus altijd een antivirussoftware die voorkomt dat er malware kan worden geïnstalleerd. Zorg er daarbij ook altijd voor dat de software die je gebruikt helemaal up-to-date is, anders kunnen er alsnog gaten in je beveiliging vallen.

4. Werk alle software bij

Aanbieders van software zorgen er zelf voortdurend voor dat alles wordt aangepast aan de laatste standaarden van de industrie. Het enige wat jij hoeft te doen is altijd de laatste versie installeren. In de meeste gevallen zal je apparaat zelf aangeven dat het tijd is voor een nieuwe versie, maar het kan nooit kwaad om het even te installeren. Nieuwe versies zijn altijd aangepast aan de huidige omstandigheden, dus als er een beveiligingslek in de oude versie was, is deze vaak in de nieuwe alweer opgelost. Update alles bij voorkeur als je nog thuis bent, dan heb je geen last van traag internet op je bestemming.

5. Wees alert op oplichting en phishingpogingen

Klik niet op links of open geen verdachte e-mails of berichten die vragen om persoonlijke informatie. Controleer altijd de authenticiteit van de bron voordat je gevoelige informatie deelt. Als je bijvoorbeeld een e-mail van je bank krijgt kun je ook contact opnemen met je bank om na te vragen of zij inderdaad een mail naar je hebben gestuurd. In de meeste gevallen is dat niet zo. Je bank zal namelijk niet zo snel contact met je opnemen met een e-mail of sms’je. Zeker niet als je wordt omgeleid naar een link.

6. Gebruik sterke wachtwoorden en twee-factor authenticatie

Voeg een extra beveiligingslaag aan je accounts toe door gebruik te maken van sterke wachtwoorden en waar mogelijk authenticatie met twee factoren in te schakelen. Kies een dienst die deze optie ondersteunt en zoek naar de 2FA-optie op de beveiligings- of instellingenpagina. Voer de tweede factor in wanneer je inlogt. Laten we eens bekijken hoe je dat precies doet:
● Two-Factor Authenticatie (2FA) is een extra beveiligingslaag voor je online accounts, die niet alleen een wachtwoord vereist, maar ook een tweede factor, zoals een vingerafdruk, een door een app gegenereerde code, of een sms.

● Om 2FA in te stellen, moet je eerst een dienst of app kiezen die dit ondersteunt. Veel populaire diensten, zoals Google, Facebook en Twitter, bieden 2FA-opties aan.

● Heb je eenmaal een dienst hebt gekozen, ga dan naar de beveiligings- of instellingenpagina en zoek naar de 2FA-optie. Je moet mogelijk een telefoonnummer opgeven of een authenticatie-app downloaden, zoals Google Authenticator of Authy.

● Nadat je 2FA hebt ingesteld, zal de dienst telkens wanneer je inlogt vragen om je tweede factor in te voeren. Je moet bijvoorbeeld een door je authenticatie-app gegenereerde code invoeren of reageren op een sms met een eenmalige code.

● Sommige diensten bieden ook de optie om je apparaat of locatie te onthouden, zodat je je tweede factor niet telkens hoeft in te voeren als je inlogt.

● Het is belangrijk om voor elk van je accounts een sterk en uniek wachtwoord te kiezen, en ook om je authenticatie-app of telefoonnummer veilig te houden. Deel je codes of wachtwoorden niet.

● Als je je telefoon of verificatie-app verliest, moet je mogelijk een back-upmethode gebruiken, zoals een herstelcode of back-uptelefoonnummer.

Al met al is Two-Factor Authenticatie een effectieve manier om je online accounts te beschermen tegen onbevoegde toegang. Door deze stappen te volgen, kun je 2FA voor je accounts instellen en veilig online blijven.

7. Houd fysieke beveiliging in gedachten

Houd je apparaten altijd bij je en let op je omgeving. Laat je apparaten niet onbeheerd achter in openbare ruimtes of hotelkamers. Kwaadwillenden kunnen bijvoorbeeld iets installeren op je telefoon of eventueel via de bluetooth of openbare wifi makkelijk inbreken in je telefoon om zo gegevens te stelen.
Dit artikel is een samenwerking.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees verder:

Een kijkje in de ateliers van Venetië, tips voor Taormina. Flaneren in Florence: bezoek de Pitti Uomo en nog veel meer!

De liefde voor de Italiaanse keuken was zó groot, ze kochten twee enkeltjes naar het pittoreske Todi in Umbrië.