Terug naar overzicht
ijssandwich met vanilleijs

IJssandwich met chocolate chip cookies en vanille-ijs

Op een warme (zomer)dag gaat er niets boven een Italiaans schepijsje. Met de recepten uit IJspret maak je je eigen gelato in je favoriete smaak. Serveer het met crumble, in taartvorm of gewoon in een grote bak om met z’n allen uit te lepelen. Wij delen hier een ijssandwich, biscotti al cioccolato con gelato alla vaniglia.

Heb je geen ijsmachine?
Ook dan kan je dit recept gewoon maken. Volg het recept en laat het ijsmengsel in de koelkast volledig koud worden. Zet de kom daarna in de vriezer en roer of klop het ijs tijdens het bevriezen drie tot vier keer door met een gewone lepel of een elektrische mixer om het aantal ijskristallen te reduceren. Na 3 tot 4 uur is het ijs klaar.

Basisrecept vanille-ijs

300 ml melk
180 g kristalsuiker
500 ml slagroom
1 tl vanillepoeder
2 tl vanille-extract of wodka

Roer de melk en de suiker in een schaal door elkaar tot de suiker opgelost is. Meng de slagroom, het vanillepoeder en het vanille-extract of de wodka erdoorheen. Doe het mengsel over in de ijsmachine en laat deze draaien tot het ijs halfbevroren is. Schenk het in een vorm of bak waar ongeveer 1 liter in past. Zet de vorm 4 tot 6 uur voordat je de taart serveert in de vriezer.

Dit recept komt uit:

PROBEER OOK:

Details

  • Servings: 10

Ingredients

  • 75 g boter
  • 150 g tarwebloem
  • snufje zout
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
  • 75 g basterdsuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 1 groot ei
  • 75 g fijngehakte pure chocolade (70% cacao)
  • 75 g fijngehakte melkchocolade
  • 1/2 portie vanilleijs (zie basisrecept hierboven)

Preparation

  • 1Smelt de boter en laat afkoelen. Doe de bloem, het zout en het natriumbicarbonaat in een kom. Meng de boter, de basterdsuiker, de kristalsuiker en het vanillepoeder in een grote kom. Voeg het ei toe en mix het geheel. Roer het bloemmengsel en de chocolade erdoor en vorm er een deeg van. Laat het deeg in plasticfolie 1 uur in de koelkast rusten.
  • 2Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Rol balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Leg ze niet te dicht bij elkaar, want ze lopen uit. Bak ze 10-12 minuten. Laat de koekjes afkoelen en leg ze een tijdje in de vriezer. Stapel de koekjes op elkaar met het vanille-ijs ertussen. Leg ze in de viezer of serveer ze meteen.