Terug naar overzicht
Eetbare microchips Parmezaanse kaas

Italië verstopt microchips in Parmezaanse kazen

De geliefde Parmigiano Reggiano is een van de meest nagemaakte kazen ter wereld. Italiaanse producenten zijn uitgeput van de concurrentie van namaakproducten die de markt overspoelen en de verkoop van de echte Parmezaanse kaas schaden. Door middel van microchips gaan ze nu de strijd aan met deze Parmigiano-lookalikes.
In de wielen van de beroemde Italiaanse kaas zal een microchip worden ingebracht die de echtheid van de Parmezaanse kaas gaat traceren. Deze innovatie helpt consumenten onderscheid te maken tussen echte Parmigiano Reggiano en imitaties. De microchips, die maar zo groot zijn als een zoutkorrel, bevatten een uniek serienummer. Opkopers kunnen het nummer scannen en zo informatie krijgen over de herkomst en de authenticiteit van de kaas. Hierdoor kunnen ze zien of ze een echte Parmezaan in handen hebben. Een échte Parmezaanse kaas moet bijvoorbeeld veertig kilo wegen en meer dan een jaar gerijpt zijn. Bovendien moet het geproduceerd worden in een gebied tussen de provincies Parma en Reggio Emilia. Zelfs de koeien die de melk voor de kaas produceren volgen een strikt dieet van alleen hooi en weidegras. Niet zo gek dus dat die wielen tot wel bijna duizend euro kunnen kosten.
Tot nu toe zijn er ongeveer honderdduizend kaaswielen gebruikt om de microchips – die zijn ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf p-Chip – te testen. Die wielen kunnen wel tot duizend euro kosten. De chips zijn niet schadelijk en zijn in de buitenste laag van de kaaswielen aangebracht, zodat ze niet kunnen worden ingeslikt.
Bezoek Bologna, de leukste tips van een local voor een weekend in deze culinaire hoofdstad.
Het doel is dus om imitaties zoveel mogelijk te bestrijden en de winkelervaring te vereenvoudigen voor consumenten die authentieke producten willen kopen. De jaarlijks wereldwijde verkoop van nep Parmigiano Reggiano wordt namelijk geschat op bijna twee miljard dollar. Neem als voorbeeld de Verenigde Staten, waar negentig procent van de kaas die daar wordt verkocht als Parmigiano Reggiano, Grana Padano, mozzarella of gorgonzola in feite gewoon geproduceerd wordt in Wisconsin of Californië.
Helaas lijdt de Italiaanse industrie al enkele jaren onder deze situatie. De gevolgen treffen veel industriële sectoren in het land en dragen bij aan een economische krimp. Alleen al in 2020 veroorzaakte namaak en het gebrek aan belastinginkomsten in het hele land een omzetverlies van zeventien miljard euro.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Reis mee met de trein naar Rome

Lees ook:

Vanaf 31 augustus geniet je van de nieuwste serie Casa di Beau. Het is een vervolg op zijn eerdere programma’s in het schilderachtige Toscane.

De nieuwe najaarseditie: de gids voor je volgende vakantie! Ontdek onze beste adressen in onder andere Gardameer, Arezzo en Piemonte.

Het boeken van je museumticket was nog nooit zo makkelijk! Het Italiaanse Ministerie van Cultuur lanceert een nieuwe Italiaanse museum-app.