Terug naar overzicht

Dit is waarom Jamie Olivers restaurant-imperium afbrokkelt

Dit jaar sloten twaalf filialen van Jamie’s Italian en meer restaurants van zijn imperium. Maar zelf zit Jamie Oliver er nog altijd warmpjes bij.

Jamie Oliver is nog altijd een van Engelands bekendste koks. Hij verkoopt boeken bij de vleet en is nog steeds op tv te zien. Maar de restaurants waaraan Jamie zijn naam heeft verbonden, moeten één voor één de deuren sluiten, meldt de Volkskrant.

Jamie’s Italian
Dit jaar sloten al twaalf filialen van zijn restaurantformule Jamie’s Italian. Voor de twee Barbecoa Steakhouses in Londen is faillissement aangevraagd.

Aan het verval van dit imperium ligt waarschijnlijk een reeks van oorzaken. Overkokende expansiedrift is daar een van. Olivers Fifteen-restaurants, waar hij kansarme jongeren opleidt tot kok, groeiden van een experiment op televisie in 2002 rap uit tot een heuse keten. Met wisselend succes: Fifteen in Amsterdam hield het twaalf jaar vol en sloot na lang kwakkelen in 2016 de deuren.

Vijf restaurants in Nederland over
In 2008 kwam daar de keten Jamie’s Italian bij; zijn restaurants met een Italiaanse kaart. Op het hoogtepunt waren er 45 vestigingen van Jamie’s Italian in Groot-Brittannië. Daarvan zijn er nog 25 over, naast vijf Fifteens, een pizzeria in Cambridge en Jamie’s Diner in het hart van Londen. Plus ongeveer twintig restaurants buiten het Verenigd Koninkrijk, waaronder vijf in Nederland.

BEKIJK OOK: zo maak je zelf speltspaghetti met worst en porcini

Nieuwe ondernemingen
Andere projecten van Oliver sneuvelden. Op een horecacongres in Londen zei de topman van de Jamie Oliver Restaurant Group, Jon Knight, hierover: ‘We waren zo blij met onze overwinningen, dat we een beetje op onze lauweren zijn gaan rusten zonder op te merken dat anderen om ons heen nieuwe ondernemingen begonnen op te zetten.’ Knight werd vorig jaar oktober aangetrokken om orde op zaken te stellen.

Vorige maand stak de tv-kok nog 3 miljoen pond in de Jamie’s Italian-keten, als onderdeel van een reddingsplan.

Pannen en keukenspullen
Olivers fans hoeven trouwens niet bang te zijn dat hun favoriete kok straks op straat staat met vrouw Jools en hun vijf kinderen. Met zijn boeken en tv-optredens bracht Oliver vorig jaar volgens The Guardian 30 miljoen pond in het laatje. Daar kwam nog de 10 miljoen pond bovenop van de pannen en keukenspullen waarop Jamie’s naam prijkt.

Bron: de Volkskrant. Beeld: Facebook Jamie’s Italian