Kalkoenrollade met een citroen-kruidenvulling - recept
Terug naar overzicht
kalkoen rollade

Kalkoenrollade met een citroen-kruidenvulling

De wintermaanden zijn een ideale tijd voor comfort food van het fornuis en uit de oven.

Hier delen we een recept voor kalkoenrollade met citroen-kruidenvulling. Loopt het water je al in de mond? Dit lekkere recept uit het kookboek Slow.  

Tip: je moet de kalkoenborst misschien bestellen bij een slager of poelier. Reken op 1 uur op 180 graden in de oven voor de eerste kilo van een kalkoenrollade met vulling en dan 20 minuten extra per kilo.

PROBEER OOK:

Details

  • Servings: 12

Ingredients

  • 1 kalkoenborstfilet à 2 kg (ongevulde kalkoenrollade)
  • 1 el olijfolie
  • salieblaadjes, ter garnering
  • 20 g boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 200 g venkelsaucijzen, uit het vel gehaald
  • fijngeraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • 2 el in reepjes gesneden salieblaadjes
  • 45 g ongeroosterde, ongezouten pistachenoten
  • een grote handvol bladpeterselie, gehakt
  • 140 g vers desembroodkruim
  • 1 ei, losgeklopt

Preparation

  • 1Verwarm de oven voor tot 160 °C. Verhit voor de citroen-kruidenvulling de boter en olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • 2Bak de ui en knoflook 6 tot 8 minuten of tot de ui zacht is. Schep ze in een grote kom en laat afkoelen. Voeg daarna de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en meng goed.
  • 3Leg de kalkoenborstfilet met het vel omlaag op een snijplank. Maak met een scherp mes een horizontale insnijding door het dikste deel van de borst, bijna helemaal naar de andere kant, maar niet helemaal tot onderen. Klap de filet als een boek open.
  • 4Druk de vulling in de kalkoenborst en rol de kalkoenborst op om de vulling in te sluiten. Vraag of iemand je helpt om de kalkoenrollade met keukentouw om de 3 cm op te binden.
  • 5Leg de rollade op een rooster in een braadslee en bestrijk hem rondom met de olijfolie. Zet de kalkoenrollade 2 uur in de oven, of tot hij goudbruin is en het braadvocht helder is als je met een spies in het midden steekt of een vleesthermometer 75 °C aangeeft als je het vlees op meerdere plekken test.
  • 6Haal de rollade uit de oven, dek hem losjes af met aluminiumfolie en laat hem 15 minuten rusten. Bewaar het braadvocht om als je wilt een jus voor bij de rollade mee te maken of voor iets anders.
  • 7Haal het touw van de rollade, gooi het weg en snijd de rollade in plakken. Serveer ze bestrooid met salie en met een jus of cranberrysaus.