Terug naar overzicht

Kaki’s en peren met blauwe kaas en pittige pecannoten

‘Ik ben dol op de feloranje kleur, de vagelijk pompoenachtige smaak en de wrange schil van kaki’s’, aldus Alison Roman, kok, auteur en columnist voor The New York Times Cooking.

Een kaki is een lekker zoete, exotische vrucht, die je bij diverse supermarkten of delicatessenzaakjes koopt.

Alison weet hoe het is om voor jezelf te koken of voor een groep vrienden. Je wilt niet de hele dag in de keuken staan en al helemaal niet langs zes verschillende winkels moeten. Dat zie je terug in haar eenvoudige maar geenszins saaie recepten waar buiten de deur eten niet voor onderdoet.

Lekkere combinatie

‘Ik vind het heerlijk hoe de bescheiden, honingachtige zoetheid en fluwelige textuur van kaki’s tot uiting komen als je ze bedekt met wat pittige, zoute, romige kaas’. Hieronder vind je het recept voor kaki’s en peren met blauwe kaas en pittige pecannoten, uit het kookboek Lekker Thuis van Alison Roman.

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en laatste nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 100 g pecannoten
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl pul biber (grof gemalen rode peper)
  • 1 el olijfolie, plus wat meer voor het besprenkelen
  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 winterperen, zoals de Calebasse Bosc, klokhuis verwijderd en in dunne plakken
  • 2 kaki’s, in dunne plakken
  • 1 el witte wijnazijn of appelcider-azijn
  • 100 g stevige blauwschimmelkaas, dungesneden of verkruimeld

Preparation

  • 1Roer de pecannoten, ahornsiroop en pul biber in een grote koekenpan op middelhoog vuur 5-8 minuten door elkaar tot de suiker begint te borrelen en karamelliseert. De pecannoten worden wat wittig en krijgen rondom een gelijkmatig suikerlaagje – precies wat je wilt.
  • 2Voeg de olijfolie toe en haal de pan van het vuur.
  • 3Voeg zout en peper naar smaak toe en laat alles helemaal afkoelen.
  • 4Hak de noten grof. Leg de peren en kaki’s op een grote schaal en sprenkel de azijn en extra olijfolie erover.
  • 5Bestrooi ze met zout en peper en verdeel de pecannoten en de blauwschimmelkaas erover.