Terug naar overzicht
scanno

Dit is het meest gefotografeerde dorpje van Italië

In de relatief onbekende regio Abruzzo vind je azuurblauwe meren, massieve bergtoppen én het meest gefotografeerde dorpje van Italië. 

Scanno zou het meest gefotografeerde dorpje van heel Italië zijn. En wij snappen wel waarom.

Mooiste dorpje van Italië

Het pittoreske plaatsje kreeg het keurmerk ‘mooiste dorpje van Italië tot 2.000 inwoners’, i borghi più belli d’Italia. Het ligt als het ware tegen een heuvel geplakt en dat geeft een bijzonder beeld. Veel beroemde fotografen gingen er naartoe, onder wie Henri Cartier-Bresson.

Klimmen en dalen

Vroeger liep er een muilezelpad naar boven; tegenwoordig vind je kleine traptredes in de weggetjes. In Scanno loopt geen enkel steegje vlak, het is een klimmen en dalen door de straatjes. Niemand heeft hier dan ook haast, hier beleef je slechts het ultieme nú.

Rijke traditie
In het dorp ontstond een traditie van prachtige klederdracht, die je ook nu nog in het straatbeeld aantreft. Op zondag dragen de vrouwen kleurige jurken, op doordeweekse dagen veelal zwart. Met een bloemetjesschort over de jurk, dat dan weer wel. Scanno kent ook een rijke traditie van goudsmeden, die van gouddraden schitterende filigraan-sieraden en knopen maken.

Tip: als je hier bent, maak dan ook een uitstapje naar het hartvormige Lago di Scanno. Neem het voetpad naar het kasteel Eremo di Sant’ Egidio, vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over het meer.

Ontdek Abruzzo zelf!

BEKIJK OOK: