Terug naar overzicht
Sardinie

Sant’Antioco & San Pietro, de mooiste eilanden bij Sardinië

Wil je weg van de gebaande paden, je handdoek uitrollen op een mooi strand en ’s avonds naar een fijn restaurantje wandelen, zonder dat je helemaal naar de Bahama’s vliegt? Dan zijn de mooie (schier-)eilanden Sant’Antioco en Isola di San Pietro bij Sardinië jouw bestemming. 

Over Sant’Antioco & San Pietro

Ons vertrekpunt is Cagliari, de hoofdstad in het zuiden van Sardinië. Na een uurtje rijden in westelijke richting steken we de smalle landbrug over die Sardinië verbindt met het charmante schiereiland Sant’Antioco. De blauwe lagune van het eiland, dat ook wel ‘klein Sardinië’ genoemd wordt, doemt op. Met een oppervlakte van 109 km² is Isola di Sant’Antioco het op vier na grootste eiland van Italië.

De oude gewoontes
Via de brug arriveer je meteen in de gelijknamige gemeente, Sant’Antioco. We komen aan tijdens de siësta en die wordt nog serieus genomen; tijdens de heetste zonuren is het hier stil op straat. Later op de middag komt het dorpje helemaal tot leven. Dan gaan de houten luiken van de pastelkleurige huizen open, worden de menukaarten op de terrastafeltjes gezet en de deuren bij de zaakjes met lokale wijn, koekjes en kaas van het slot gehaald. Opa’s, moeders, kinderen, van her en der komen er mensen op straat. 

Oudste stadje van Sardinië

Sant’Antioco is een van de oudste plekken in Europa en het oudste stadje van Sardinië. Zoals zoveel plaatsen in Italië is heel Sant’Antioco een soort openluchtmuseum met veel bezienswaardigheden. Zo is het Museo del Bisso een aanrader. In 2005 opgericht door Chiara Vigo, die het oude ambacht beheerst om echte zeezijde te maken van een textielvezel afkomstig van de ‘baardharen’ van weekdieren.

Tip: eet een pizza bij Renzo e Rita. Dit is een topadresje. De pizza Renzo e Rita met champignons en zongedroogde tomaatjes kunnen we je aanraden. renzoerita.com

Vissersdorpen
Na Sant’Antioco rijden we naar het vissersdorpje Calasetta, dat op de noordwestelijke punt van het eiland ligt. In de halvemaanvormige haven, die door palmbomen omzoomd wordt, dobberen tientallen houten vissersboten en plezierjachten. Calasetta is, net als Carloforte op het andere eiland San Pietro, gesticht door een groep Ligurische vissers. Deze vissers hadden eerst zich op het Tunesische eiland Tabarca gevestigd. De toenmalige koning van Tunesië verbande de vissers naar Sant’Antioco en San Pietro, waar die tussen 1200 en 1700 niemand woonde. Op beide eilanden vind je dan ook Noord-Afrikaanse en Ligurische invloeden terug in de architectuur en in de keuken. 

3x fijne eetadressen

1. U’ Palacca
Dit restaurant heeft een fijn terras en vind je vlak bij het hoofdplein van Calasetta. Je kunt hier terecht voor de lekkerste vis en antipasti di mare. Probeer de gamberi alla  catalana, garnalen met rode ui, kerstomaatjes en limoensap. facebook.com/restaurantupalacca 

2. Calabrò
Een aperitivo drink je bij Calabrò op het terras onder de overkoepelende boom versierd met lampjes. Een sfeervolle plek en tevens een bakkerij waar je in de ochtend lekkere koffie en brood haalt. panificicalabro.it 

3. V&V
Eet je graag vega(n)? Dan ben je bij V&V aan het juiste adres, want Marco tovert hier de lekkerste gerechten op tafel voor een vriendelijke prijs. restaurantguru.it/VandV-Italy 

3x de mooiste zandstranden

Alleen al voor deze mooie baaitjes wil je naar het schiereiland. De stranden bij Calasetta zijn parelwit en het heldere, azuurblauwe water heeft een aangename temperatuur. Alle drie de stranden zijn gratis toegankelijk. Als je een ligbedje wilt huren, betaal je 8 à 10 euro voor twee bedjes met een parasol.

1. Calasetta
Bij Calasetta vind je Spiaggia di Sottotorre. Daar eet je fantastisch bij het aangrenzende restaurant, pal op het strand.

2. Spiaggia la Salina
Volg de weg richting het zuidwesten dan kom je vervolgens bij Spiaggia la Salina. Dit strand is redelijk groot; iets langer dan Sottorre.

3.Spiaggia Grande
Daarna komt het mooiste strand van de drie en meteen ook het grootste – zoals de naam al zegt, Spiaggia Grande. De zee is zo helder dat je tientallen meters onder water kunt kijken. Hier tref je meerdere leuke strandtentjes waar je aanschuift voor lokale specialiteiten. 

Isola di San Pietro

Het tegenovergelegen Isola di San Pietro is zo mogelijk nog idyllischer dan Sant’Antioco en minder toeristisch. Om voet aan wal te zetten, neem je de veerboot in Calasetta. Je kunt de auto meenemen aan boord of (gratis) achterlaten op de parkeerplaats. Als je aankomt vanaf het water doemt de jachthaven van Carloforte met vissers- en zeilboten en een decor van palmbomen en groene heuvels op de achtergrond op.  In het dorp hangt een relaxed strandsfeertje. Struin langs de winkeltjes met handgevlochten rieten manden, hamamdoeken en kettingen met zeepjes van citroen, lavendel of rozemarijn. Kleermakers en kappers zijn zeven dagen per week aan het werk in hun kleine zaakjes, altijd met de deuren open. Op het centrale plein lopen de mensen voortdurend heen en weer terwijl spelende kinderen er onbezorgd tussendoor laveren. 

Onweerstaanbare mengelmoes 
Op San Pietro is de zee de basis van alles en dat zie je onder meer terug in de lokale keuken. Een keuken die, zoals we eerder hebben aangestipt, vele invloeden heeft: een vleugje Arabisch, een snufje Ligurië en een zweempje Sardinië.  Zo doet de plaatselijke variant van de couscous op basis van groenten, cascà, aan Noord-Afrika denken. De pastaspecialiteiten in dit gebied hebben juist weer een Ligurisch tintje, zoals de trofie met pesto. En niet te vergeten de focaccia die de plaatselijke bakkers elke ochtend uit het oven toveren. Op hun toonbanken vind je tevens Sardijnse zoetigheden, zoals padule en mostaccioli – koekjes met honing, amandelen en rozijnen.

3x uit eten in Carloforte

1. Al tonno di corsa  
Tussen de steegjes en de trappen in het centrum in een typisch Carlofortijns huis proef je streekgerechten op basis van vis. tonnodicorsa.it  

2. Da Nicolo  
Familierestaurant van de beroemde chef-kok Luigi Pomata (zelf inmiddels verhuisd). Tegenwoordig staan vader Nicolo en de jonge Abele achter het fornuis. danicolo.com 

3. Dau Bobba  
Dit restaurant is gevestigd in een oude tonijnfabriek. De beroemde chef-kok Giorgio Parenti kookt geurige en verfijnde gerechten als linguine met zee-egel en wilde asperges. restaurantguru.com/Dau-Bobba-Carloforte 

Reizen 
Afstand Utrecht – Sant’Antioco 1.897 km. Vanuit Nederland en België vlieg je in tweeënhalf uur rechtstreeks naar Cagliari, de hoofdstad van Sardinië. Vandaaruit rijd je in een uur met de auto naar Sant’Antioco.

Fotografie: Mandy van der Heide, Sofie Delauw

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Koffiedrinken in een Italiaanse bar. Net als pasta en pizza is ook koffie een symbool van Italië. Maar hoe drink je koffie in Italië zoals het hoort?

Fotograaf Liselotte van Leest verkent dit keer de zuidoostkust van Sardinië, met hulp van de bewoners van deze levende ansichtkaart.

Cagliari is de bruisende hoofdstad van het eiland Sardinië. De beste culinaire tips!