Terug naar overzicht
musea in Bologna

De leukste musea in Bologna

De Smaakredactie selecteert in CITYTIPS iedere week de beste tips voor weekendjes weg in de hele Laars: van Milaan tot Lecce en van Turijn tot Palermo. Dit keer selecteerden we de leukste musea in Bologna!

1) MAMbo

Zoals iedere grote stad heeft ook Bologna een museum voor moderne kunst. Het MAMbo opende in 2007 in een voormalige bakkerij van de gemeente. In het museum vind je stukken van opkomende artiesten, in zowel permanente als tijdelijke exposities.
musea in Bologna

2) Palazzo dell’Archiginnasio

De voormalige en oudste universiteit van Bologna is gevestigd in het Palazzo dell’Archiginnasio. Het paradepaardje van dit museum is het anatomielokaal, waar studenten vroeger onderwezen werden. De ruimte is volledig van hout met als stralend middelpunt een marmeren tafel, waar overleden personen – in de naam van de wetenschap – onder toeziend oog van talloze studenten ontleed werden.

3) Pinacoteca Nazionale di Bologna

In deze pinacotheek zijn voornamelijk werken te vinden van kunstschilders uit Emilia, die een speciale band hadden met de stad. Je vindt er werk uit de dertiende tot de achttiende eeuw.

musea in bologna

4) Museo Civico Archeologico

Zoals de naam al doet vermoeden is dit het archeologische museum van Bologna. Het ligt midden in het centrum in het vijftiende-eeuwse Palazzo Galvani tegenover de San Petronio Basilica. Er zijn verschillende fascinerende collecties in dit museum te vinden: van Macedonisch Egypte en het Ptolemeïsche rijk tot objecten uit de prehistorie. Tot 2019 is een deel van het museum helaas afgesloten voor renovatie, maar daardoor kun je wel voor een gereduceerd tarief naar binnen.

5) Collezioni Comunali d’Arte

Op de tweede verdieping van het Palazzo Communale bevindt zich de Collezioni Comunali d’Arte, met een interessante mix van stukken uit de dertiende tot de negentiende eeuw.

Meer Bolognatips? Lees dan nog even dit artikel!

Omslagfoto: Sofie Delauw