Terug naar overzicht
Padua

Deze 3 Italiaanse plekken staan nu op de Unesco Werelderfgoedlijst

Fresco's, kuuroorden en de portici van Bologna

Elk jaar bepaalt Unesco welke plekken worden toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. In Italië zijn dit jaar maar liefst 3 locaties toegevoegd.

Wil een locatie een plek bemachtigen op de Werelderfgoedlijst van Unesco moet het een grote culturele, historische en/of natuurlijke waarde hebben. Denk aan beroemde plekken als het Great Barrier Reef in Australië of de Machu Picchu in Peru.

34 nieuwe sites gekozen
Deze maand heeft Unesco 34 sites toegevoegd aan het Werelderfgoed; deze zijn gekozen uit de nominaties van zowel 2020 als 2021. Pak je paspoort maar voor een tripje naar Italië, want in de Laars zijn er drie plekken uitgekozen.

1. Fresco’s van Padua

Fresco Padua
Unesco Werelderfgoedlijst Padua

Italië barst van de mooie kunstwerken en gebouwen. Toch zijn de bijzondere, veertiende-eeuwse fresco’s in het historische centrum van Padua (regio Veneto) benoemd tot Werelderfgoed. Het zijn acht gebouwen die tussen 1302 en 1397 beschilderd zijn met een serie fresco’s. De schilderingen tonen hoe deze kunstvorm zich tijdens de veertiende eeuw heeft ontwikkeld.

2. De grote kuuroorden van Europa

Elf kuuroorden in Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn benoemd tot Werelderfgoed. In Italië gaat het om de natuurlijke bronnen van Montecatini Terme in Toscane.

Toscane is dé regio in Italië voor natuurlijke thermen. De warmwaterbronnen zijn er in alle soorten en maten en bieden je de ideale mogelijkheid om te ontspannen tijdens je vakantie.

3. De portici van Bologna

Bijna 62 kilometer lang zijn ze, de portici van Bologna. De bijzondere zuilengalerij voert je dwars door het eeuwenoude stadscentrum van de Noord-Italiaanse stad.

De oudste bogen dateren uit 1100, toen de uitbreiding van de universiteit van Bologna leidde tot de behoefte aan nieuwe stedelijke ruimtes waar professoren en studenten elkaar konden ontmoeten. In de zomer boden ze bescherming tegen de zon en in de winter tegen de regen; al snel werden de portici een geliefd symbool van de stad. Bij de Porta Saragozza, een oude stadspoort ten westen van het centrum, begint de langste overdekte zuilengalerij ter wereld. Het spectaculaire eindpunt is de Madonna di San Luca, een prachtig kerkje hoog op een heuvel boven de stad. De vier kilometer lange portico telt maar liefst 666 bogen en is absoluut de moeite waard. Italië telt hiermee het grootste aantal Werelderfgoed-sites ter wereld.

Tekst: Inger van der Ree, Irene de Waal

 

4. Meer over Unesco erfgoed in Italië