Terug naar overzicht
Napels stad_Sofie Delauw

Napels in beeld: wandel door de stad in 10 kenmerkende foto’s

Wie Napels bezoekt, kan niet om de typerende straatbeelden heen. Van het vuilnis op straat, de waslijnen in de lucht tot de rode pepers boven de deur. Wandel met Anouk mee door de stad.

1. Rode pepers
Kijk om je heen en je ziet ze overal en in elke vorm: rode pepers. Vers, gedroogd, van koraal of van plastic. De cornicelli (curniciell op z’n Napolitaans) hangen boven de (voor)deur, op het balkon of aan de achteruitkijkspiegel van de auto. De rode peper zou beschermen tegen het boze oog, maar helpt ook bij vruchtbaarheidsproblemen (zo zijn er gedroogde rode pepers te koop onder de noemer ‘viagra’). Toch geloven de meeste Napolitanen dat de rode peper bijdraagt aan geluk. Op elke straathoek worden de pepers aangeboden. Het lijkt wel alsof het geluk in Napels voor het oprapen ligt. Het geluk is in ieder geval te koop.

2. Pulcinella
In Napels kun je niet om hem heen: Pulcinella. Hij is te herkennen aan zijn zwarte masker, witte slobberpak en witte puntmuts. De beroemde knecht is dagelijks te vinden in de buurt van Castel dell’Ovo, waar je tegen kleine betaling met hem op de foto kunt. Ook loopt hij soms rond in het historisch centrum. Wil je er zeker van zijn dat je de Napolitaanse Jan Klaassen tegenkomt? In Vico del Fico al Purgatorio staat een bronzen beeld van Pulcinella. Door zijn enorme neus aan te raken, kun je wellicht een beetje geluk afdwingen. Je kunt Pulcinella ook mee naar huis nemen. Hij is onder andere verkrijgbaar als gipsen beeldje; ideaal als souvenir, voor in je (Napolitaanse) kerststal of als talisman.

3. Palazzi
Wanneer je door Napels loopt zal je het misschien niet zo snel opvallen, maar de stad staat vol met palazzi (tegenwoordig appartementencomplexen). Zie je ergens grote poorten open staan? Neem dan zeker een kijkje, want daarachter vind je de mooiste – wel wat vervallen – paleisjes. De bekendste zijn Palazzo dello Spagnolo en Palazzo Sanfelice in de wijk Sanità. De palazzi worden ook wel spinnenwebben genoemd, omdat de architectuur daar ietwat aan doet denken. Ook Palazzo Venezia aan de drukke Spaccanapoli is een bezoek waard. Regelmatig worden hier tentoonstellingen gehouden, je kunt een cursus Napolitaans volgen en er is een restaurant in het complex.

4. Basso
Voor wie zich geen appartement in een palazzo kan veroorloven, is er een basso. Dit is een kleine woning ter grootte van een studio of eenkamerappartement waar vaak complete gezinnen wonen. De armoede van de stad is hier duidelijk zichtbaar, maar tegelijkertijd zijn de straten met deze woningen het meest sfeervol. Voornamelijk op de zondag kun je je neus volgen, want de lekkerste gerechten wordt in deze huisjes bereid. Kijk ook niet gek op als twee nonne uit het raam hangen om het laatste buurtnieuws te delen, als je la mamma keihard (vals) hoort zingen tijdens het strijken of als de man des huizes helemaal opgaat in het voetbal op tv.

5. Street art
Kerken, stadsmuren, monumenten; probeer maar eens een gebouw te vinden in Napels dat niet is ‘ondergekliedert’ met graffiti en murali. De meeste kunstwerken zijn wat vulgair, maar er zitten ook ware schatten tussen. Noem een bekende street art-artiest en die heeft zijn handtekening wel gezet in Napels. Denk bijvoorbeeld aan Alice Pasquini, Roxy in the Box, Exit Enter, Clet Abraham, Zilda en – niet te vergeten – Banksy. Wil je meer weten over de street art in Napels? Wij hebben een street art-route voor je uitgestippeld.

6. Vesuvius
Er is één beeld dat niet mag ontbreken in deze lijst, en dat is de Vesuvius. De reusachtige vulkaan is misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van Napels. Hij is het best te bewonderen vanaf de Lungomare, maar ook Castel Sant’Elmo, Ponte della Sanità, Monte Echia en Chiesa di Sant’Antonio in Posillipo bieden een Instagram waardig uitzicht op de slapende reus. Hoewel Vesuvius de enige zichtbare vulkaan is vanuit de stad, ligt Napels tussen meerdere vulkanen in. Aan de noordzijde van de stad ligt Solfatara en het nabijgelegen eiland Ischia is eigenlijk de mond van een oude vulkaan. Kortom, in Napels borrelt het altijd.

7. Motorini
Dacht je dat Napels al spannend genoeg was met al die omliggende, slapende vulkanen? Think again! Over de verkeerssituatie in Napels zijn hele boeken te schrijven. Niet alleen oversteken is op eigen risico, ook lopen in het autovrije centrum is oppassen geblazen. Ga je een van de minder toeristische straten in binnen het centro storico of in de wijk Forcella? Gegarandeerd dat je kinderen op motorini ziet rondrijden. En ja, ze zijn ver onder de 16 jaar. Een rijbewijs hebben ze niet, maar de stunts die deze bambini uithalen op de scooter zijn bewonderenswaardig. Overigens is het officieel niet toegestaan dat de kinderen op scooters rijden, maar het wordt gedoogd.

8. Vuilnis (maar Napels wordt schoner)
‘De grootste stortplaats van Italië’ is het imago waar Napels nog altijd mee te kampen heeft. De enige verbrandingsoven die er is, werkt niet naar behoren. Dit resulteert in onvoldoende verwerkingscapaciteit van het dagelijks vuil. Daar bovenop krijgen de vuilnismannen slecht betaald waardoor zij met enige regelmaat staken. Ondertussen verdient de Camorra aan al het vuilnis dat zij tezamen met het industriële afval uit het rijkere Noord-Italië en het buitenland illegaal verbranden en begraven. Toch zijn de afvalproblemen in de laatste jaren flink afgenomen. Napels wordt schoner en de stank neemt af. Maar af en toe vind je nog een plaatselijke vuilnisbelt in de stad.

9. Elke dag wasdag
Al je zintuigen worden geprikkeld in Napels en het is vooral geur die je meevoert door de stad. De geur van uitlaatgassen en vuilnis zijn onvermijdelijk, maar haal nog eens diep adem door je neus en je ruikt de zilte zeelucht, de ragù die op het fornuis staat te pruttelen, de citrusbomen en… fris gewassen wasgoed! In Napels is het elke dag wasdag en het bewijs vind je boven je hoofd. In de oudste volkswijk Quartieri Spagnoli zie je de waslijnen gespannen van het ene balkon naar het andere. Aan het einde van de middag wordt de was weer binnengehaald. Ook in de wijken Forcella, Sanità en de zijstraten van het centro storico (bijvoorbeeld alle vicolini rondom Porta San Gennaro) wappert het wasgoed boven je hoofd.

10. Bezorgservice
Wie in Napels op twee hoog of hoger woont, laat de kleine boodschappen thuisbezorgen. Want in zo’n palazzo – hoe luxe dat ook klinkt – zijn vaak geen liften. En als je net de tomaten bent vergeten voor de ragù, dan ga je toch niet weer al die trappen naar beneden?! De Napolitanen hebben daar een andere oplossing voor: de emmer! Zodra de boodschappenjongen is gearriveerd, roept hij naar boven en dan zakt er een emmer naar beneden met daarin geld. Het geld wordt verruild voor de boodschappen en de emmer wordt weer omhoog getrokken. In de avonduren gaan de emmers vooral naar beneden om de bezorgde pizza’s boven te halen.

Ben je in Napels? Bezoek dan ook de prachtige Amalfikust!

LEES OOK:

anouk-klein

Tekst en beeld: Anouk Klein. Anouk heeft gewoond in Napels en Milaan. Regelmatig keert ze terug naar deze steden en deelt ze haar ervaringen met De Smaak.

Hoofdbeeld: Sofie Delauw