Terug naar overzicht
street art in Napels

Street art in Napels

Street art in Napels: waar je ook komt, elke straat, kerk of palazzo is ‘versierd’ met graffiti. Lang niet allemaal even mooi (vaak zijn de teksten en tekeningen vulgair), maar er zitten ook ware kunstwerken tussen die zeker het bekijken waard zijn. Zoals bijvoorbeeld een echte Banksy. Het is alleen even zoeken.

Street art in NapelsHoewel de meeste straatkunstenaars hun werken graag op drukbezochte plekken tentoonstellen, zijn de echte pareltjes wat lastiger te vinden. Iets wat eigenlijk geldt voor alles in de stad, zo heb ik inmiddels ondervonden. Als er iets is wat je in Napels moet leren, dan is het leren kijken. Kijk eens omhoog, omlaag of in de zijstraatjes – it´s all in the details. En dan zie je ineens talloze palazzi, geluksbrengers (Napels is tenslotte dé stad van het bijgeloof) en street art. Vooral te vinden op de stadsmuren, kerken en monumenten in het oude stadshart.

Achter glas

Ik begon mijn street art tour in Via Duomo, ter hoogte van Via Tribunali. Toen ik de Via Tribunali in wilde lopen, spotte ik al het eerste kunstwerk: een verkeersbord dat is verfraaid door Clet Abraham. De Franse kunstenaar staat bekend om zijn humoristische versierde verkeersborden, die vooral veel in Florence te vinden zijn. Daarna vervolgde ik mijn weg door de beroemde Napolitaanse straat tot aan het Piazza Gerolomini. Op dit plein vond ik het kunstwerk Madonna con la pistola van Banksy. Deze muurschildering bevindt zich achter glas, omdat in het verleden een ander werk van Banksy in Napels werd beklad. Aangezien de Napolitanen trots zijn op hun echte straatkunst, wilden ze niet het risico lopen dat ook schildering verloren zou gaan.

Monica zet het vuil buiten

Schuin tegenover het Piazza Gerolomini bevindt zich de Vico Maiorani. In deze steeg heeft Roxy in the Box haar signatuur – portretten van beroemdheden – op de muren achtergelaten. Overal in Napels zijn haar kunstwerken te vinden, maar deze in Vico Maiorani zijn speciaal geplaatst ter gelegenheid van de modeshow die het ontwerpersduo Dolce & Gabbana hier onlangs gaf. De beroemdheden die Roxy in the Box hier portretteerde zijn de muzes van het modemerk. Helaas waren de meeste niet meer te zien, maar Monica Bellucci die het vuil buitenzet is nog wel bewaard gebleven. Na de Vico Maiorani kwam ik terecht in de Via Benedetto Croce. Vanaf dit punt liep ik richting Chiesa del Gesú Nuovo. Onderweg hier naartoe, maar ook op de kerk zelf en in de straat Via San Sebastiano spotte ik verschillende kunstwerken van Exit Enter. Exit Enter staat bekend om zijn zwart-witte figuurtjes en rode accenten. Nu ik weet waar ik op moet letten, zie ik zijn kunstwerken verspreid door heel Napels.

Street art in Napels Street art in Napels

Street art in Napels

In het verlengde van de Via San Sebastiano ligt de Via Santa Chiara. In deze straat en de aangrenzende zijstraten vond ik een paar kunstwerken van de Italiaanse Alice Pasquini. Het was lastig ze te vinden, omdat ze zijn verstopt tussen andere graffiti op prullenbakken, telefooncellen en elektriciteitskastjes. Even verderop, in de Vico Santa Maria dell’Aiuto in, zag ik een nieuwe muurschildering van Exit Enter én vond ik een kunstwerk van Zilda. Voor dit laatste pareltje (dat toevallig tegenover mijn  schoolgebouw is geplaatst) moest ik wel even omhoog kijken om het te vinden. Toen realiseerde ik me weer dat ik in Napels ben, de stad met vele verborgen schatten.

Bewaren