Terug naar overzicht

Bucketlist Italië: deze 16 dingen wil je gedaan hebben

Italië is prachtig, maar wat moet je nou écht een keer gezien of gedaan hebben? Wij stelden een Italië bucketlist voor je samen. Bezoek (een van) deze 16 plaatsen als je in de Laars op vakantie bent.

1. Bezoek Cinque Terre
De kleurrijke dorpjes van Cinque Terre moet je gezien hebben. Wandel langs het kustpad en bezoek alle vijf de dorpen of ontsnap aan de drukte door het water op te gaan. Huur een boot en bekijk de vissersdopen vanaf het water. De Cinque Terre worden drukbezocht in het hoogseizoen, ga daarom als het even kan buiten het hoogseizoen.  cinqueterre.it

2. Beklim de Etna op Sicilië
De Etna is een van de grootste actieve vulkanen van Europa. Loop naar boven en zie het lava stromen (van een veilige afstand natuurlijk).

3. Maak pasta in Bologna
Bologna wordt ook wel ‘de buik van Italië’ genoemd, en dat is niet voor niets. Je kunt er heerlijk eten. Je geniet hier met name van échte een pasta Bolognese (de naam zegt het al). De enige echte tagliatelle al ragù leer je maken in Bologna. Deze 9 dingen moet je ook zeker zien als je in Bologna bent. cookingclassesinbologna.com

Extra tip:

4. Rij langs de Amalfikust
Er zijn een aantal wegen in Europa die je gereden moét hebben, de route langs de Amalfikust is daar een van. De Amalfikust is een deel van de kust van de regio Campania en begint vlak onder Napels. De kustweg is ongeveer 50 kilometer lang, onderweg vind je een van de mooiste dorpjes van Italië.

Extra tip: een van de leukste dorpjes aan de Amalfikust is het sfeervolle Minori, met levendige straten, een gezellige boulevard en een lang zandstrand. In tegenstelling tot veel andere plaatsen in de omgeving, is het hoogteverschil tussen de straten van Minori nihil, wat rondlopen een stuk makkelijker maakt. Midden in het dorp vind je Villa Marittima Romana, een oud-Romeinse villa die waarschijnlijk als vakantieverblijf fungeerde van een belangrijk lid van het keizerlijk hof. Ondanks dat de vervallen villa bijna 2000 jaar oud is, bewonder je nog altijd originele fresco’s en mozaïeken.

Bekijk onze reisaanbieding
Reis met Smaak! Wij weten precies waar je moet zijn.

5. Bewonder het werk van Michelangelo 
Je kunt er in Italië niet omheen, de beroemde kunstenaar Michelangelo. Bezoek de Sixtijnse kapel in Rome en bewonder het plafond, het is de nekpijn waard. De David van Michelangelo is een de bekendste beeldhouwwerken in de kunstgeschiedenis, dit beeld vind je in Galleria dell’Accademia in Florence. museivaticani.va & galleriaaccademiafirenze.beniculturali.it

Extra tip: gluur door het beroemde sleutelgat op Piazza dei Cavalieri di Malta in Rome. Daar heb je het meest bijzondere uitzicht op de Eeuwige stad en de Sint-Pieter.

LEES OOK: Liselotte tipt deze 7 ‘nieuwe’ restaurants in Rome

6. Bezoek San Marino
Technisch gezien is dit niet Italië. San Marino is namelijk een van de kleinste landen ter wereld en meet slechts 61 vierkante kilometer. Het land ligt aan de Adriatische zee, ter hoogte van Florence. In de gelijknamige hoofdstad vind je drie indrukwekkende verdedigingstorens en prachtige palazzi. De stad San Marino is dan ook niet voor niets opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

7. Bind de latten onder in de Italiaanse Alpen
Goed eten langs de piste en vele kilometers aan skihellingen, wat is er niet leuk aan skiën in Italië? Livigno is een goed beginnersgebied met veel skipistes op twee verschillende bergen. Gevorderde skiërs kunnen beter naar het Dolomiti Superski-gebied trekken.

Extra tip: niet alleen in de winter, maar ook in de zomer is het hier prachtig. Maak een prachtige wandeling door de Italiaanse alpen en geniet van de natuur.

8. Slaap in een agriturismo in Umbrië
Umbrië ligt in het groene hart van Italië en is minder druk dan het naburige Toscane. Het is de perfecte locatie voor een ontspannen vakantie. Huur een rustige agriturismo met een zwembad voor de perfecte vakantie.

Extra tip: breng een bezoek aan Assisi, een bekende bedevaartsplaats. Of ga naar Orvieto voor de kleine Italiaanse straatjes, kerken en verschillende musea.

Bekijk onze reisaanbieding in Umbrië

9. Ga naar de opera in La Scala
Als je in Italië naar opera gaat, moet je het goed doen. La Scala in Milaan is een sierlijk theater met indrukwekkende kroonluchters. Reserveer je kaartjes van tevoren, ze gaan twee maanden voor de eerste uitvoering van een show in de verkoop. teatroallascala.org

Extra tip: operafan? Bezoek de opera in het amfitheater in Verona.

10. Eet ’s werelds beste pizza in Napels
De beste pizza’s ter wereld vind je in Napels. Lees hier welke pizzeria’s de beste zijn van de stad!

11. Slaap in een trullo in Puglia
De trulli in Puglia zijn niet alleen leuk om te bekijken, je kunt er ook in overnachten. Het oude centrum van Alberobello staat vol met de witte ronde huisjes die verbonden worden door kronkelige straatjes. Het unieke plaatsje voelt eerder aan als een sprookjespark dan als een stadje in Italië. Een trullo is het typische puntdakhuisje van de regio Puglia, maar de meeste vind je in Alberobello.

12. Relax op Ischia
Luie stranddagen, verse vis, heerlijke wijn en ontspannen modderbaden: op het bloemrijke Ischia kom je compleet tot rust. Het eiland ligt vlak voor de kust van Napels en werd 7.000 jaar geleden al bezocht door de Grieken om te ontspannen in de natuurlijke warmwaterbronnen.

13. Ontdek Pompeii
Deze Romeinse stad werd 79 na Christus begraven onder de as van de Vesuviusvulkaan. In 1700 werd de stad opgegraven. Het is fascinerend om door de straten te dwalen en de eeuwenoude gebouwen te zien die al die tijd bedolven waren onder het as van de vulkaan. Details als fresco’s en oude wijnkruiken geven je een idee an het leven in de Romeinse tijd.

Street in ancient roman city Pompeii, Italy.

14. Bezoek de palio in Siena
Twee keer per jaar vindt de palio plaats in Siena. De hele stad loopt uit en de Piazza del Campo staat vol met locals en toeristen. De paardenrace is namelijk hét evenement van het jaar. Als je erbij wilt zijn moet je vroeg van tevoren kaarten reserveren. Iedere wijk (contrade) wordt tijdens de race vertegenwoordigd.

Extra tip: bezoek de wijk van de winnaar na de palio. Hier is achteraf een groot feest om de overwinning te vieren.

15. Maak dé foto bij de toren van Pisa
Je kunt tegen jezelf zeggen dat je anders bent dan de rest van de toeristen, maar dat ben je niet. In Pisa neem je de meest originele foto. Ga op het grasveld staan en doe net alsof je heldhaftig de toren tegenhoudt, of alsof die een ijsje is.

Extra tip: op deze plekken in Italië maak je zelf een van deze 9 prachtige foto’s.

16. Ontdek Rome vanuit een Fiat 500
Als je je echt Italiaans wilt voelen ontdek je Rome vanuit een Fiat 500. Nog even oefenen met het schakelen in de oude auto, maar al snel rij je rondjes om het Colosseum als een pro. rome500exp.com

Extra tip: hou je van snelle auto’s? Bezoek dan het Ferrari-museum in Emilia-Romagna. Hier kom je alles te weten over de prachtige raceauto en het meesterbrein erachter, Enzo Ferrari. musei.ferrari.com

Meer tips voor op je bucketlist
Die vind je in ons nieuwste magazine! Je bestelt ‘m in onze webshop (zonder verzendkosten!) of in een winkel bij jou in de buurt.

LEES OOK:

Wil je dagelijks de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips van Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!