Terug naar overzicht
Pane cunzato recept

Zo maak je Pane Cunzato Siciliaans brood

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: pane cunzato

Dit brood is ontstaan vanuit de cucina povera (‘arme keuken’) op Sicilië. Restjes brood met van alles erop en eraan. Met veel kruiden, want die waren daar ruim voorhanden. Plus groenten van het land. Gaandeweg heeft het gerecht zich ontwikkeld tot wat chiquere varianten en wordt het vaak gegeten op straat of bij de picknick. Het originele Siciliaanse brood wordt bestrooid met sesamzaad: een van de Moorse invloeden. Dat doe je er ook door. En eventueel kan je de kaas even laten smelten onder de grill. Maak af met een flinke, jawel, een heel flinke scheut extra vergine olijfolie!
Pane cunzato recept

Pane Cunzato recept (Siciliaans brood)

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 250 gr volkorentarwemeel
  • 3 el extra vergine olijfolie (plus nog wat)
  • 1 zakje droge gist
  • 175 ml lauw water
  • 1 tl zeezout
  • 2 el sesamzaad
  • 1 ui
  • 1 flinke hand basilicum
  • 1 flinke hand oregano
  • 350 gr tomaten
  • 8 ansjovisjes
  • 5 zongedroogde tomaten
  • 1 flinke hand sla
  • 100 gr robiola (of pecorino of andere kaas)
  • zout en peper

Instructies

  • Meng het meel met de 3 eetlepels olijfolie, de gist en het water tot een mooi deegje. Laat dat een halfuur rusten op een warme, tochtvrije plek, goed afgedekt.
  • Bestrijk een vorm of ovenplaat met olijfolie. Leg er het deeg op en druk dat in de vorm. Bedek het met folie en laat het afgedekt weer een halfuur staan.
  • Meng het zeezout en het sesamzaad door een eetlepel olie en een eetlepel water, bestrijk er het deeg mee en laat dat weer een halfuur staan.
  • Verwarm de oven voor op de hoogste stand en bak het brood in ongeveer een kwartier gaar. Laat het een beetje afkoelen.
  • Snij de ui in flinterdunne ringen. Snij de kruiden in reepjes. Snij de tomaten in schijfjes of doormidden, afhankelijk van de grootte. Snij de ansjovisjes in de lengte doormidden. Snij de zongedroogde tomaten doormidden.
  • Beleg het brood met de sla, de tomaten, de kruiden, de ansjovis, de tomaten en verdeel de ui erover. Dan de robiola. Robiola is erg Italiaans, maar niet Siciliaans.
  • Wij hadden het toevallig in huis en dat leek ons lekker erop. Wat ook zo was. Officieel hoort er pecorino op. Maar kies vooral een kaas die jij lekker vindt.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.