Terug naar overzicht
Panna cotta light

Panna cotta met passievrucht, charmant eenvoudig toetje

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: panna cotta light met een gezonde touch.

‘Een Italiaans toetje bij uitstek is panna cotta. Het is nog niet zo bekend als tiramisu, maar dat duurt vast niet lang meer. Hartstikke lekker is het, maar ook zwaar. De naam betekent: gekookte room. Om precies te zijn slagroom met suiker. Een dankbaar object voor ons, om eens te kijken hoe we het lichter kunnen maken én met minder suiker. Prima te doen! We vinden dat onze aanpak de smaak absoluut niet om zeep helpt. Het is een charmant, eenvoudig toetje, zeker als je de hoeveelheden klein houdt.’
Panna cotta light

Lichte panna cotta

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 4 uur 10 minuten
Totale tijd: 4 uur 20 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 gelatineblaadjes
  • 125 ml slagroom
  • 75 ml yoghurt
  • snufje zout
  • 25 gr suiker
  • scheut citroensap
  • 100 gr bramen

Voor de coulis

  • 1 gelatineblaadje
  • 2 passievruchten (ca. 40 g), het sap en vruchtvlees
  • 15 gr suiker
  • scheutje limoensap

Instructies

  • Laat twee van de in totaal drie gelatineblaadjes weken in koud water.
  • Doe de slagroom met de yoghurt in een steelpannetje. Roer goed. Doe er het zout en de suiker bij. Breng het tegen de kook aan; als het een minibeetje gaat bubbelen probeer je dat een paar minuten zo te houden.
  • Blijf roeren en haal het pannetje van het vuur af.
  • Pureer de helft van de bramen met een staafmixer en meng de bramen door het slagroom-yoghurtmengsel.
  • Zo ook het citroensap en tot slot de uitgeknepen blaadjes gelatine. Even weer roeren totdat ze zijn opgelost.
  • Verdeel de panna cotta over vier of meer kopjes, glazen of schaaltjes. Wij vinden die beeldige Italiaanse espressokopjes er bijzonder geschikt voor. Daarvan kun je er probleemloos acht vullen in plaats van vier.
  • Laat het goedje een paar uur in de koelkast opstijven. Officieel moet het minimaal vier uur, maar omdat we een kleinere hoeveelheid nemen is het doorgaans na twee uur ook al picobello.
  • Week voor de coulis het resterende gelatineblaadje vijf minuten in koud water. Haal de vulling uit de passievruchten. Laat de uitgeknepen gelatine even smelten in een koekenpan. Niet laten koken! Dan werkt het spul niet meer.
  • Gewoon zachtjes laten smelten. Roer het vervolgens door de passievruchtenpulp en laat deze combi ook een uur of twee opstijven in de koelkast. Tot slot schep je hem met enige charme op de panna cotta.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.