Terug naar overzicht

Zo maak je pompoensoep met orzo en amaretti van Claudia Roden

In Med, het nieuwste boek van de 85-jarige veelgeprezen kookboekenschrijfster Claudia Roden, proef je de voorliefde voor de Italiaanse keuken. Wij delen hier het recept van haar pompoensoep.

De Brits-Egyptische Claudia Roden is een inspiratiebron voor moderne chefs als Yotam Ottolenghi. Wij begrijpen wel waarom; elk gerecht van Roden dat je ziet, wil je meteen maken. Haar recepten zijn haalbaar en kloppen van A tot Z, zoals dit recept voor pompoensoep.

Pompoen uit Mantua

De pompoenen uit Mantua in Noord-Italië (de originele naam is capello di prete omdat ze op de hoed van een priester lijken) staan bekend om hun uitzonderlijk zoete en verfijnde smaak. De stad is beroemd om de pompoenrisotto en -tortelli. Deze soep is geïnspireerd op de vulling van de tortelli di zucca die Claudia Roden daar at. De soep kan met elke andere pompoen worden gemaakt.

Dit recept komt uit het kookboek Med, van Claudia Roden.

Bestel het boek in onze webshop

Het recept vind je hieronder

Details

  • Servings: 8

Ingredients

  • 800 g pompoen, geschild en in stukken
  • 500 ml water, plus 2 kippen- of groentebouillonblokjes
  • 150 g orzo
  • 500 ml volle melk
  • zout en zwarte peper
  • om te garneren: kaneelpoeder
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • 9 knapperige amarettikoekjes, grof gemalen

Preparation

  • 1Maak deze soep gerust van tevoren, maar kook de pasta apart en doe die pas bij de soep vlak voor je aan tafel gaat. Breng in een soeppan de pompoen met het water en de bouillonblokjes aan de kook. Zet het vuur laag en laat 20 minuten doorkoken tot de pompoen zacht is.
  • 2Kook intussen de orzo in gezouten water in 10 minuten al dente. Giet de orzo af.
  • 3Pureer de pompoen met een staafmixer of keukenmachine en voeg de melk toe.
  • 4Breng zachtjes aan de kook, pas op dat het niet overkookt. Breng op smaak met zout en peper.
  • 5Breng vlak voor het eten de soep zachtjes aan de kook en voeg de gekookte orzo toe.
  • 6 Laat schaaltjes met kaneelpoeder, geraspte Parmezaanse kaas en verkruimelde amaretti rondgaan zodat iedereen dat zelf over de soep kan strooien.