Terug naar overzicht
Rissotto milanese

Zo maak je risotto alla milanese van Claudia Roden

Toen het boek in 1989 voor het eerst verscheen, maakte De Smaken van Italië al een enorme indruk. Voor dit kookboek reisde Claudia Roden door heel Italië om lokale specialiteiten (zoals deze risotto milanese) te ontdekken.

De gerechten, hoe eenvoudig soms ook, blijven nog altijd zalig en onweerstaanbaar. Deze risotto alla milanese is afgebeeld met gestoofde kalfsschenkel, een heerlijke, klassieke combinatie.

Meer mooie kookboeken vind je in onze shop.

Risotto milanese

Risotto milanese komt uit Milaan, in de regio Lombardije (Noord-Italië). Het is een van de meest klassieke Italiaanse risottogerechten en staat bekend om zijn gouden kleur, afkomstig van saffraan.
Rissotto milanese

Risotto milanese

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui klein, fijngesneden
  • 1 stukje rundermerg uit een runderschenkel (naar keuze)
  • 60 gr boter
  • 1 lit vlees- of kippenbouillon
  • 300 gr risottorijst
  • dl droge witte wijn
  • zout
  • ½ tl saffraandraadjes
  • 50 gr Parmezaan geraspt
  • zwarte peper versgemalen

Instructies

  • Smoor in een grote pan de ui en eventueel het merg in de helft van de boter en roer af en toe tot de ui glazig is; dit duurt circa 8 minuten. Verhit de bouillon in een andere pan. Doe de rijst bij de uien en roer 1 minuut tot de korrels rondom vettig zijn.
  • Giet de wijn in de pan en laat de rijst koken tot de wijn is verdampt. Voeg dan soeplepel voor soeplepel de bouillon toe en doe er pas een nieuwe portie bij als de vloeistof volledig is opgenomen. Roer er een beetje zout door en de saffraan die in een scheutje bouillon is geweekt.
  • Neem als de rijst na 15-17 minuten gaar is, de pan van het vuur – er moet nog genoeg vloeistof in de pan zitten voor een mooi romig gerecht, maar de korrels moeten van binnen nog stevig zijn – roer de overgebleven boter, de Parmezaan en zout en peper naar smaak door de rijst.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.