Capunata con friselle: snelle zomerse salade uit Zuid-Italië
Wat eet je het liefst op een warme dag? Laat je verrassen door de frisse smaken van Zuid-Italië: krulandijvie, sappige tomaten, tonijn en romige mozzarella uit Puglia. Capunata con friselle: een snelle en gezonde Zuid-Italiaanse lunch.
Friselle zijn de Zuid-Italiaanse variant van scheepsbeschuit, gedroogd brood dat houdbaar voedsel voor vissers was. Vissersboten vertrokken voor lange reizen uit Pisciotta, Scilla, Bari en andere kustplaatsen op zoek naar tonijn en zwaardvis. Niet-bederfelijk voedsel zoals friselle was op dit soort uitjes een vast onderdeel van het menu. Om deze harde broden zacht en eetbaar te maken besprenkelden de vissers ze met zeewater.
Grote croutons
Tegenwoordig gebruiken thuiskoks daar gewoon kraanwater voor, en zo kun jij het ook doen. Sprenkel gewoon wat water over de friselle en laat ze staan tot ze zacht geworden zijn. Breek ze dan in stukken, als een soort grote croutons. Ze combineren goed met zomergroenten, vooral met capunata, een verse zomerse salade die niet moet worden verward met de Siciliaanse caponata (zoetzure aubergine). Het is de perfecte combinatie voor een supersnelle, gezonde lunch op een warme zomerdag.
Dit recept is afkomstig uit:
Grandi Gusti van
Katie Parla, je kunt het boek hier vinden.
Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Zomerse salade uit Zuid-Italië
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 20 minutenminuten
Totale tijd: 30 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
1teentjeknoflook
4friselle
3elwater
75grkrulandijviein reepjes
8gezouten ansjovisfiletsschoongemaakt en in stukjes van 1 cm
50grGaeta-olijven of andere zwarte olijven, afgespoeld, ontpit en fijngehakt
200grkerstomaatjesgehalveerd
2stengels bleekselderijin stukjes van 1 cm
1elkappertjesafgespoeld
160grtonijn op olieblik, uitgelekt
225gebuffelmozzarellain blokjes van 2 cm
8basilicumblaadjesvers, gescheurd
60mlolijfolieextra vergine
2elrodewijnazijn
zeezout
zwarte peperversgemalen
Instructies
Wrijf de rauwe knoflook over het ruwe oppervlak van de friselle. Breek de friselle in stukken en leg ze in een grote ondiepe kom.
Gooi de knoflook weg. Besprenkel de friselle met water en laat ze weken tot ze zacht zijn.
Meng in een grote kom de krulandijvie, ansjovis, olijven, tomaatjes, bleekselderij, kappertjes,tonijn, mozzarella, het basilicum, de olijfolie en azijn.
Giet het overtollige water uit de kom met de friselle. Voeg de friselle toe aan het andijviemengsel. Hussel alles goed, bestrooi het met zout en peper en laat het mengsel minstens 15 minuten marineren voordat je het opdient.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen