Terug naar overzicht

Capunata con friselle: een snelle, gezonde Zuid-Italiaanse lunch

Wat eet je als het warm is buiten? Geniet tijdens de lunch van Zuid-Italiaanse krulandijvie, tomaat, tonijn en mozzarella uit Puglia.

Friselle zijn de Zuid-Italiaanse variant van scheepsbeschuit, gedroogd brood dat houdbaar voedsel voor vissers was. Vissersboten vertrokken voor lange reizen uit Pisciotta, Scilla, Bari en andere kustplaatsen op zoek naar tonijn en zwaardvis. Niet-bederfelijk voedsel zoals friselle was op dit soort uitjes een vast onderdeel van het menu. Om deze harde broden zacht en eetbaar te maken besprenkelden de vissers ze met zeewater.

Grote croutons
Tegenwoordig gebruiken thuiskoks daar gewoon kraanwater voor, en zo kun jij het ook doen. Sprenkel gewoon wat water over de friselle en laat ze staan tot ze zacht geworden zijn. Breek ze dan in stukken, als een soort grote croutons. Ze combineren goed met zomergroenten, vooral met capunata, een verse zomerse salade die niet moet worden verward met de Siciliaanse caponata (zoetzure aubergine). Het is de perfecte combinatie voor een supersnelle, gezonde lunch op een warme zomerdag.

Dit recept komt uit:

LEES OOK:

Details

Ingredients

  • 1 teentje knoflook
  • 4 friselle
  • 3 eetl. water
  • 75 g krulandijvie, in reepjes
  • 8 gezouten ansjovisfilets, schoongemaakt en in stukjes van 1 cm
  • 50 g Gaeta-olijven of andere zwarte olijven, afgespoeld, ontpit en fijngehakt
  • 200 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes van 1 cm
  • 1 eetl. kappertjes, afgespoeld
  • 1 blik van 160 g tonijn op olie, uitgelekt
  • 225 g buffelmozzarella, in blokjes van 2 cm
  • 8 verse basilicumblaadjes, gescheurd
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • 2 eetl. rodewijnazijn
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Preparation

  • 1Wrijf de rauwe knoflook over het ruwe oppervlak van de friselle. Breek de friselle in stukken en leg ze in een grote ondiepe kom.
  • 2Gooi de knoflook weg. Besprenkel de friselle met water en laat ze weken tot ze zacht zijn.
  • 3Meng in een grote kom de krulandijvie, ansjovis, olijven, tomaatjes, bleekselderij, kappertjes,tonijn, mozzarella, het basilicum, de olijfolie en azijn.
  • 4Giet het overtollige water uit de kom met de friselle. Voeg de friselle toe aan het andijviemengsel. Hussel alles goed, bestrooi het met zout en peper en laat het mengsel minstens 15 minuten marineren voordat je het opdient.