Terug naar overzicht
Capunata zomerse salade

Capunata con friselle: snelle zomerse salade uit Zuid-Italië

Wat eet je het liefst op een warme dag? Laat je verrassen door de frisse smaken van Zuid-Italië: krulandijvie, sappige tomaten, tonijn en romige mozzarella uit Puglia. Capunata con friselle: een snelle en gezonde Zuid-Italiaanse lunch.

Friselle zijn de Zuid-Italiaanse variant van scheepsbeschuit, gedroogd brood dat houdbaar voedsel voor vissers was. Vissersboten vertrokken voor lange reizen uit Pisciotta, Scilla, Bari en andere kustplaatsen op zoek naar tonijn en zwaardvis. Niet-bederfelijk voedsel zoals friselle was op dit soort uitjes een vast onderdeel van het menu. Om deze harde broden zacht en eetbaar te maken besprenkelden de vissers ze met zeewater.

Grote croutons
Tegenwoordig gebruiken thuiskoks daar gewoon kraanwater voor, en zo kun jij het ook doen. Sprenkel gewoon wat water over de friselle en laat ze staan tot ze zacht geworden zijn. Breek ze dan in stukken, als een soort grote croutons. Ze combineren goed met zomergroenten, vooral met capunata, een verse zomerse salade die niet moet worden verward met de Siciliaanse caponata (zoetzure aubergine). Het is de perfecte combinatie voor een supersnelle, gezonde lunch op een warme zomerdag.

Dit recept is afkomstig uit: Grandi Gusti van Katie Parla, je kunt het boek hier vinden. Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Capunata zomerse salade

Zomerse salade uit Zuid-Italië

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 4 friselle
  • 3 el water
  • 75 gr krulandijvie in reepjes
  • 8 gezouten ansjovisfilets schoongemaakt en in stukjes van 1 cm
  • 50 gr Gaeta-olijven of andere zwarte olijven, afgespoeld, ontpit en fijngehakt
  • 200 gr kerstomaatjes gehalveerd
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes van 1 cm
  • 1 el kappertjes afgespoeld
  • 160 gr tonijn op olie blik, uitgelekt
  • 225 ge buffelmozzarella in blokjes van 2 cm
  • 8 basilicumblaadjes vers, gescheurd
  • 60 ml olijfolie extra vergine
  • 2 el rodewijnazijn
  • zeezout
  • zwarte peper versgemalen

Instructies

  • Wrijf de rauwe knoflook over het ruwe oppervlak van de friselle. Breek de friselle in stukken en leg ze in een grote ondiepe kom.
  • Gooi de knoflook weg. Besprenkel de friselle met water en laat ze weken tot ze zacht zijn.
  • Meng in een grote kom de krulandijvie, ansjovis, olijven, tomaatjes, bleekselderij, kappertjes,tonijn, mozzarella, het basilicum, de olijfolie en azijn.
  • Giet het overtollige water uit de kom met de friselle. Voeg de friselle toe aan het andijviemengsel. Hussel alles goed, bestrooi het met zout en peper en laat het mengsel minstens 15 minuten marineren voordat je het opdient.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.