Terug naar overzicht
Sardinie op bezoek bij locals

De favoriete plekken van locals op Sardinië

Een turkooizen zee, witte zandstranden, groene bergen en eeuwenoude tradities. Sardinië is een prachtige bestemming. Fotograaf Liselotte van Leest verkent dit keer de zuidoostkust van Sardinië, met hulp van de bewoners van deze levende ansichtkaart.

Over Sardinië

‘Ik wist niet dat Europa zó mooi was.’ Wie ooit voet op Sardinië heeft gezet, herkent deze woorden vast. Ook ik mompelde het mijn eerste keer op het eiland jaren terug, en ook nu weer denk ik: waarom zou je naar de andere kant van de wereld vliegen als er dichtbij zoveel moois te zien is? Op Sardinië vind je hagelwitte stranden, een kristalheldere zee en adembenemende zonsondergangen. En dan hebben we het nog niet eens over de heerlijke keuken gehad.’

Een luxe vakantieverblijf

Iemand die ook door het eiland betoverd is, is Alessandra Cauli. We ontmoeten elkaar bij Villa Escargot, een schitterend en luxe vakantieverblijf in Costa Rei. Alessandra is geboren en getogen in Nederland, vertelt ze, maar heeft een Sardijnse vader. Zij en haar man Rob, met wie ze twee jonge dochters heeft, liepen altijd wel met het idee: ooit gaan we er wonen. ‘Maar dat doen we als we met pensioen zijn, dachten we’, lacht Alessandra. ‘Tot we het er op een avond weer over kregen; we begrepen eigenlijk niet zo goed waarom we nog zo lang zouden wachten. Waarom gaan we gewoon niet nu?’ Zo gezegd, zo gedaan. Banen werden opgezegd, de inboedel en het huis verkocht, en Enschede werd ingeruild voor San Vito Zuidoost-Sardinië. 

Paradijselijk stuk               

Dit deel van Sardinië is dan wel populair bij vakantiegangers, gelukkig is het zijn authenticiteit niet verloren. ’s Ochtends kun je nog gerust in de ‘file’ staan achter een kudde schapen en je vindt er nog volop tradities, waar Alessandra me deze dagen kennis mee laat maken. Samen met Rob en de kinderen woont ze hier alweer zes jaar. Het hele gezin is geïntegreerd in het Sardijnse leven en hun dochters doen het hartstikke goed op school. Alessandra runt er een reisorganisatie die Nederlanders helpt bij het plannen van een vakantie op dit paradijselijke eiland. Daarvoor reist ze heel Sardinië over op zoek naar de mooiste en fijnste accommodaties. Zodoende kent ze alle uithoeken en heeft ze ook de beste tips voor onder meer restaurants, stranden en excursies.

Bijenkorf vol likeur

De eerste stop die Alessandra voor me in petto heeft, is het likeurdomein van Bresca Dorada in Muravera. Eigenaar Paolo Melis leidt me er samen met zijn neef rond. Paolo heeft een lief gezicht en een spleetje tussen zijn tanden, dat continu verschijnt door zijn vrolijke lach. De likeuren van Bresca Dorada (letterlijk: gouden bijenkorf) zijn zeer geliefd, vertelt hij, op het eiland en ver daarbuiten. Maar dat het zo succesvol zou verlopen, lag niet helemaal in de lijn der verwachting. ‘In 1985 verruilde ik Cagliari voor het platteland, maar van landbouw had ik geen kaas gegeten. Ik ging gratis op een boerderij werken om het vak te leren.’ Hij kocht een stuk grond van zeven hectaren en startte aanvankelijk met de productie van honing. ‘Een aantal jaar later ontstond ineens het idee om van de mirtebessen op het erf mirto te maken, een populair digestief op het eiland, mét honing. Dit drankje werd echter zo’n succes dat ik me steeds meer ging focussen op de productie van likeur.’ Vandaag produceert Bresca Dorada maar liefst twaalf soorten likeur, waaronder ook limoncello. Van het fruit dat overblijft tijdens het productieproces maken ze weer lekkere marmelades, fruitsappen en confituren. Niks wordt dus weggegooid. En nog leuker, op zijn erf organiseert Poalo nu van alles: proeverijen en borrelavonden met livemuziek, bijvoorbeeld.

Ontdooien

Sardijnen zijn anders. Dat valt me meteen op. Meer gereserveerd dan Italianen van het vasteland. Rustiger, bescheidener. In het verkeer wordt nauwelijks getoeterd (maar wel met absurde snelheden gereden), geen ‘ciao bella’s om de haverklap (althans niet naar mij) en nergens hoor ik het lawaai van discussiërende mensen. Overal word ik met open armen ontvangen, maar het duurt even voordat de bewoners ontdooien. Maar, als dat punt eenmaal bereikt is dan wordt er honderduit gesproken. Zo ook door Paolo. Na de rondleiding neemt hij me mee naar de kust om wat te eten. ‘Wat’ blijkt een tafel vol antipasti, van rauwe vis tot verse mosselen  en een enorme gegrilde vis toe. En terwijl de cannonau-wijn vloeit, vertellen hij en zijn neef over die verschillen tussen die temperamentvolle Italiaan van het vasteland en de beleefde Sardijn, en over de vooroordelen ten opzichte van hen als ‘Zuid-Italianen’ (ook al zien ze zichzelf niet als Zuid-Italianen). Maar wat vooral doorschemert in hun verhalen, is de trots die ze voelen voor hun geboortegrond.

italiaan-restaurant
pasta-vongole

Armeluisbrood

Het bekendste brood van Sardinië is pane carasau; flinterdun, knapperig brood, dat je vaak in een mandje krijgt geserveerd voorafgaand aan de maaltijd. Alessandra neemt me mee naar een klein, charmant bakkerijtje in San Vito. Hier bakt Lanfranco Alba al van kleins af aan een bepaald type pane carasau; pane pistoccu. Iets dikker dan carasau, maar even knapperig. Het voordeel van dit Sardijnse brood is dat het dubbelgebakken is en dus lang houdbaar. ‘Van oorsprong was het bedoeld voor herders, die het meenamen als ze een paar dagen van huis gingen. Met een beetje water maakten ze het harde brood weer zacht. Maar je kunt het ook zo eten, hoor. Lekker met tomaat of kaas’, legt Lanfranco uit. ‘Bovendien bevat pane pistoccu minder gist, suiker en gluten. Veel beter dus! Ik gebruik het zelfs voor allerlei gerechten, als lasagnebladen of in de tiramisu. Of ik leg het in mijn soepbord voordat ik er soep over schenk. Dan heb ik aan het eind een heerlijk scarpetta over.’ Oftewel ‘schoentje’; het stuk brood waarmee Italianen traditiegetrouw aan het einde van de maaltijd hun bord schoonvegen, zodat geen restje verloren gaat.

Weverijen

Nog een traditie die in leven wordt gehouden hier op Sardinië is weven; van kleding tot theedoeken. Als laatste stop bezoeken we de weverij Il Telaio. ‘Iedereen had vroeger schapen en elke vrouw een weefgetouw’, vertelt eigenaresse Flaviana. Alle textiel werd dus thuis van wol gemaakt. ‘In de jaren zeventig deden echter steeds meer vrouwen hun weefgetouw de deur uit en lieten het werk over aan anderen.’ Flaviana’s moeder zag een businessmodel; ze maakte van haar hobby haar werk en opende haar eigen atelier. Vijftig jaar later runt Flaviana het samen met haar twee zussen en is Il Telaio dé weverij van de regio. Ze maken er kunstwerkjes van wol; kussens, spreien, rugzakken, tafelkleden, kleding, noem maar op. Flaviana’s ogen beginnen te stralen als ze over het weven vertelt. En dat is bijzonder, als je bedenkt hoe zwaar en ingewikkeld het werk eigenlijk is. Allereerst moet het hele patroon van tevoren worden uitgerekend, wat je bijna hogere wiskunde zou kunnen noemen. Daarnaast doen de zussen álles nog met de hand; dat levert immers veel betere kwaliteit op. Het nadeel is echter dat je het werk altijd zelf moet afmaken, iedereen heeft namelijk een eigen handschrift in weven. Als een zus ziek wordt, kan de ander haar taak niet overnemen. Dat zou je terugzien in de stof. Ondanks dat een bestelling dus even op zich laat wachten, komen de Sardijnen (en zelfs buitenlanders) hier maar wat graag.  

Tradities worden hier niet zo maar opgegeven, zo lijkt. Ook al heeft de techniek ze ingehaald en hoeven bakkers niet meer het brood dubbel te bakken voor herders. En dat maakt Sardinië als bestemming óók mooi; dat je tussen de bountystranden en groene bergen nog een trotse samenleving vindt.

Flamingo's

Wist je dat je op Sardinië flamingo’s kunt spotten? Vooral begin juni is de kans om ze in grote getalen te zien het grootst. Een bijzondere plek om flamingo’s te bewonderen is de Stagno di Notteri, bij het strand van Porto Giunco. Tijdens zonsopgang, wanneer de lucht en het water goudgeel kleurt en de flamingo’s in grote getalen aan het ontbijten zijn in het meertje, is het er adembenemend mooi. Wel raden we je met klem aan om gepaste afstand te houden uit respect voor deze prachtige dieren; neem dus een verrekijker mee!

Bijzondere aperitvo

Wil je een keer iets anders doen tijdens je vakantie? Dan moet je beslist met Giorgio Fanni het water op. Hij neemt je mee in een kajak de Flumendosa-rivier op, richting zee. Terwijl je over het water glijdt, geniet je van de geluiden van de natuur  en een geweldig uitzicht over de bergen. Op het strand van Chiavica word je vervolgens getrakteerd op een aperitivo met lokale wijn en hapjes. Daarna kajak je weer terug tijdens een roze zonsondergang, met enkel het geluid van vogels en kabbelend water op de achtergrond. Meer informatie over de kajak-aperitivotocht en andere excursies van Giorgio vind je op: giorgiofanni.com

De mooiste en fijnste stranden

Aan bountystranden geen gebrek in het zuidoosten van Sardinië. Porto Giunco, bijvoorbeeld, een wit zandstrand met veel faciliteiten, als zonnebedjes, douches, toiletten en verschillende eetgelegenheden. Iets verder ligt het Punta Molentis, dat gezien wordt als een van de mooiste stranden in de omgeving. Er zijn volop faciliteiten, maar er wordt maar een beperkt aantal zonaanbidders toegelaten (wees dus op tijd!). Natuurlijk mag Costa Rei niet ontbreken op dit lijstje, een geliefde kuststrook op het eiland aan de turkooizen zee. Je vindt er zowel plekken met zonnebedden als openbare stukken waar je vrij je handdoek kunt uitrollen. Aanraders hier in de buurt zijn de openbare stranden van Scoglio di Peppino en Capoferrato. Op beide zijn weinig faciliteiten, maar het is er wel prachtig bijkleuren en zwemmen.

sardinie-strand

Eetadressen

Sa Cardiga e Su Pisci, Costa Rei In dit visrestaurant pal aan zee eet je verrukkelijke visgerechten. Start met de antipasti di mare en geniet erna – als je nog kunt – van een gegrilde vangst van de dag. Heerlijk in combinatie met lokale rosé cannonau-wijn. Klein minpunt: hoewel het restaurant aan het strand ligt, kijk je er helaas niet op uit. sacardigaesupisci.com

Stella Maris, Villasimíus Direct aan het strand in Villasimíus vind je het sfeervolle Stella Maris, een heerlijk hotel om te verblijven én te eten. Je geniet er van met zorg bereide antipasti en verfijnde gerechten, uit zowel de traditioneel Sardijnse als de klassiek Italiaanse keuken. En helemaal mooi: je hebt fantastisch uitzicht over de bloemrijke tuin en helderblauwe zee. Aanrader! stella-maris.com

Bresca Dorada, Muravera Het prachtig gelegen Bresca Dorada is een absoluut een bezoek waard. Helemaal in de avond. Van maandag tot en met vrijdag kun je tussen 18:00 en 22:00 uur in de gezellige tuin met bar aanschuiven voor een aperitivo, vergezeld van livemuziek. En natuurlijk de ambachtelijke likeuren en marmelades van Paolo inslaan. Het is sinds kort ook mogelijk om op het domein te overnachten, in de nieuwe agriturismo van Paolo. brescadorada.it

Overnachten

Cruccuris Resort, Villasimíus
Net buiten de drukte van Villasimíus ligt het mooie Cruccuris, vanwaar je een geweldig uitzicht over de omgeving hebt. Je komt er, mede dankzij twee fijne zwembaden onder wuivende palmbomen, meteen in vakantiesferen. De kamers zijn bovendien van alle gemakken voorzien en hebben elk een klein privéterras. Het kleinschalige 4-sterrenhotel ligt op een toplocatie; dicht bij het strand en met de auto kun je er allerlei dagtrips ondernemen. Cruccuris verhuurt tevens elektrische fietsen om de omgeving te gaan verkennen. En  na een dag zon, zee en strand kun je in het sfeervolle restaurant aanschuiven voor een verrukkelijke Sardijnse maaltijd. cruccurisresort.com

Tip!

Wil je Sardinië op-en-top beleven? Schakel dan de hulp in van Alessandra Cauli van Sardinië Reizen. Zij weet alles van dit prachtige eiland en helpt je graag je vakantie naar jouw wensen te organiseren. Kijk op de website voor meer informatie: sardiniereizen.nl

Reisadvies

Utrecht – Villasimíus 1.914 km
Vanuit Amsterdam, Düsseldorf en Brussel Charleroi vlieg je (in het seizoen) in ongeveer 2,5 uur naar Cagliari. Vanuit Cagliari is het ongeveer nog 1 uur rijden naar Villasimíus. Wil je het hele traject met de auto afleggen? Dan kun je bij Livorno de boot pakken richting Olbia, of vanaf Marseille naar Porto Torres overvaren. Beide routes zijn ongeveer 25 uur rijden/varen.

Reis mee met De Smaak van Italië en ontdek zelf Sardinië

Lees ook:

Castelsardo Sardinie

Wij ontdekten Castelsardo op Sardinië

Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uittrekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. Jos van den Bergh deelt zijn tips over

Lees verder »

Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 6 januari | februari 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Fotografie: Liselotte van Leest