De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl.
Dit keer: zo bereid je Siciliaanse salade met gekonfijte kip.
Olieliefhebbers
In de vorige editie van De Smaak maakten we met olijfolie gekonfijte tonijn. Op dat konfijten willen we hier voortborduren. Olieliefhebbers die we zijn, hebben we de tonijn ook weleens vervangen door kip. Daar deden we meteen een bolletje knoflook bij. Onwijs lekker voor een Siciliaanse voorjaarssalade. Konfijten is een oeroude conserveermethode waarbij vlees of vis eerst gepekeld wordt. Zonder dat pekelen kan het ook, maar zo’n substantie wordt er nog malser en sappiger van, dus pekelen we onze kip, zij het met veel minder zout dan gebruikelijk.
Bewaartip: zeef de olie
Nu is het ergens wel zonde om de olie maar één keer te gebruiken. Zeker omdat die heerlijk naar sinaasappel en knoflook smaakt, want olie neemt erg goed smaken op. Als je de olie zeeft, even opkookt en vervolgens in de koelkast bewaart, kun je hem prima nog eens gebruiken. Maar zet hem dan ook echt in de koelkast, om het erg gevaarlijke botulisme te voorkomen! Langer dan een paar dagen bewaren is sowieso niet aan te raden.
Waarom dit gerecht gezond is, leggen we je uit:
- Kip behoort tot de meest magere vleessoorten, en al helemaal de filets, zonder vel en poten, want in die laatste lichaamsdelen zit het meeste vet;
- We gaan wel uit van een ‘goede kip’: niet alleen is die keuze beter voor het dier zelf, maar ook voor jou. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dieren die een goed, stress- en hormoonvrij leven met vers voer hebben gehad relatief meer van die prima onverzadigde vetzuren en antioxidanten bevatten;
- Hoewel we pekelen blijft de totale hoeveelheid zout klein;
- Dit pluspunt nemen we één op één over van ons vorige recept in dit blad: wat gekonfijt wordt in olijfolie zit nog vol goede voedingsstoffen. En de olie zelf bevat natuurlijk veel onverzadigde vetzuren, met positieve gevolgen voor je cholesterol;
- Pistachenoten grossieren in goede vetzuren, eiwitten, polyfenolen;
- Twee verschillende groentes én een bol knoflook en sinaasappelschillen: een gevarieerde mix van antioxidanten en flavonoïden. Al die antioxidanten en polyfenolen beschermen je tegen vrije radicalen en houden zo je cellen gezond!
Hieronder vind je het recept van deze voorjaarssalade.