Terug naar overzicht
gianduia dessert van de zusters Jansen

Gianduia: alles over deze verleidelijke chocolade-hazelnootpasta + recept

De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Hartstikke mediterraan, geven advies voor een gezonde levensstijl. Hier vertellen ze alles over de Turijnse verleiding Gianduia en maken ze er een heerlijk taartje mee.

Gianduia is een Turijnse uitvinding die stamt uit de tijd van Napoleon. Het lijkt op wat in ons land – iets minder poëtisch – bekendstaat als hazelnootpasta. Van oudsher staat de regio Piemonte, waarvan Turijn de hoofdstad is, bekend als de plek waar de beste hazelnoten van Italië groeien. In de hele regio eten ze gianduia dan ook graag als vulling in chocoladebonbons. Wij maken er dit keer een piepklein taartje van.

Is zo’n calorieënbommetje toch gezond?

Zo’n heerlijk geval bomvol calorieën onder de vlag van ‘gezond’ presenteren? Inderdaad, dat doen we. Waarom?

 • We houden naar goed Italiaans gebruik de porties, in dit geval de taartjes, klein. Ze bevatten ongeveer 100 kilocalorieën per stuk, dus neem er geen tien. Vergelijk het met zo’n eveneens zalige amandel met chocola voor bij de koffie;
 • Noten bevatten veel onverzadigde vetzuren en die verhogen ons gehalte aan goede cholesterol. Die op zijn beurt weer het aandeel slechte cholesterol in je lichaam verkleint. Daarnaast bevatten noten veel eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen en ook nog fytosterolen (anti-slecht cholesterol) en polyfenolen (antioxidanten). Halleluja! Elke dag een handje noten, dus. Niet meer, want in noten zitten ook behoorlijk wat calorieën;
 • Ook chocola bevat veel antioxidanten, die de strijd tegen de vrije radicalen in je lichaam aangaan, ontstekingen en kanker kunnen bestrijden. Let op: hoe meer cacao, hoe gezonder. Melkchocola verliest het dus glorieus van puur. Die suiker in chocola is natuurlijk wel heel jammer. Bitter wint het dus op dit punt van zoet;
 • We gebruiken olie in plaats van boter. Hoewel veel goede eigenschappen van olie verdwijnen bij verhitting, blijft het een feit dat olie barstensvol enkelvoudig onverzadigde vetzuren zit en boter vol verzadigd vet. Je cholesterol zal je dankbaar zijn.

Bekijk het recept hieronder.

Bekijk ook

Details

Ingredients

 • 50 gr suiker
 • 100 gr witte hazelnoten
 • 100 gr chocola (minstens 70% cacao)
 • 2 eieren
 • 100 gr olijfolie

Preparation

 • 1Verhit de oven op 180 0C. Zet 50 ml water op met 25 gram suiker tot het mengsel stroperig wordt. Dan de hazelnoten: We gaan uit van 100 gram witte hazelnoten. Mocht je exemplaren met een schilletje hebben, rooster ze dan eerst tien minuten in een oven en wrijf met een schone theedoek de schilletjes eraf. De witte roosteren we trouwens ook even, maar korter. Vermorzel de hazelnoten, in een vijzel of met een keukenmachine, en doe er dan het afgekoelde suikerstroopje bij.
 • 2Smelt 100 gram chocola (minstens 70% cacao) au bain-marie. Klop 100 gram olie met nog eens 25 gram suiker schuimig en doe er dan 2 eieren bij, na elkaar. Voeg hier vervolgens de hazelnoten en de gesmolten chocola aan toe en schep de brij in van die schattige minibakvormpjes.
 • 3Na 7 minuten kun je ze al uit de oven halen. Het is gemeen lekker als ze vanbinnen namelijk nog een beetje zacht zijn.