Sint-Jakobsschelpen met gesmoorde venkel en pancetta
Terug naar overzicht

Sint-Jakobsschelpen met gesmoorde venkel en pancetta

Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti, van restaurant Toscanini in Amsterdam, leren je in De bijbel van de Italiaanse keukenalles over het maken van de lekkerste Italiaanse gerechten. Reis door Italië met recepten uit elke regio.

Vandaag staan capesante con finocchio e pancetta op het menu, oftewel Sint-Jakobsschelpen met gesmoorde venkel en pancetta. Sint-Jakobsschelpen behoren samen met de oesters en mosselen tot de tweekleppigen. De schelp is gemiddeld 10 tot 12 cm.

Dit recept komt uit:

LEES OOK:

Beeld: Saskia Lelieveld

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 2 venkelknollen met venkelgroen
  • 100 ml witte wijn
  • 12 sint-jakobsschelpen (zonder schelp)
  • 50 g pancetta, in dunne plakken
  • zeezout en peper
  • olijfolie, om te bakken

Preparation

  • 1Verwarm de oven voor op 180 ˚C.Haal de buitenste, stugge bladeren van de venkel en snijd de bovenkant eraf. Bewaar het groen voor de garnering.
  • 2Snijd de venkel in de lengte doormidden, leg elke helft plat op het werkblad en snijd in dunne plakken. Doe een flinke scheut olijfolie in een sauteerpan en doe hier de venkel bij. Sauteer 5 minuten op hoog vuur, blus af met de witte wijn en laat verdampen. Zet het vuur laag en laat 15 minuten stoven.
  • 3Doe er eventueel een beetje heet water bij. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder intussen de spier, dat is dat langwerpige witte stukje aan de zijkant van de sint-jakobsschelpen. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg daar de pancetta op. Zet 10 minuten in de oven.
  • 4Leg daarna op keukenpapier en verkruimel. Verhit een koekenpan, doe er een scheutje olie in en bak de sint-jakobsschelpen op middelhoog vuur vlug om en om, 1 à 2 minuten per kant. Bestrooi met zout en versgemalen peper. Verdeel de venkel over vier bordjes. Leg drie sint-jakobsschelpen op de venkel en bestrooi met het pancettakruim en fijngehakte venkelgroen.