Terug naar overzicht
bosco verticale stefano boeri

Dit zijn de verticale bossen van Italiaanse architect Stefano Boeri

In 2014 verrees in Milaan de eerste bosco verticale, een revolutionaire woontoren bekleed met 20.000 vierkante meter bos, ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri. Inmiddels gaat zijn concept de hele wereld over.

italiaanse architect stefano boeriBinnenkort kunnen we ook een verticaal bos bewonen in Eindhoven (eind dit jaar begint de bouw) en in Utrecht. Wij spraken met de wereldberoemde architect.

Onderschatte inwoners
‘Bomen zijn de meest onderschatte inwoners van een stad. Mijn hele leven heb ik er al een obsessie voor,’ vertelt de Milanese architect Stefano Boeri (61).

20.000 vierkante meter bos
‘Bomen zijn goed voor de biodiversiteit, houden fijnstof tegen en verkoelen een stad. Daarbij: steden stoten 70 procent van alle CO2 uit, bomen kunnen daarvan zo’n 40 procent absorberen,’ aldus Boeri. Hij zocht daarom manieren om ze te integreren in gebouwen.

Van Albanië tot China
In 2014 wordt het eerste verticale bos bewoond, datzelfde jaar wint het de International Highrise Award. Inmiddels zijn er vijftien verticale bossen, van Albanië tot China. ‘Voor ieder klimaat gebruiken we andere bomen en planten, die hiervoor geschikt zijn. De groei is controleerbaar: na ongeveer twee jaar bereiken ze hun maximale grootte. We verankeren ze in speciale bakken, zodat ze niet omwaaien. De ruimte tussen de balkons is gebaseerd op de grootte van de boom.’

Heggenschaar
Het onderhoud wordt gedaan door botanisten die als abseilers langs de gevels roetsjen. ‘De bewoners kunnen wel een takje bijknippen, maar het groen is van iedereen en verdient respect.’ Het is dus niet de bedoeling dat een bewoner vanaf het balkon met de elektrische heggenschaar aan de gang gaat.

Complete forest cities
Ook in Eindhoven en Utrecht worden de komende jaren verticale bossen uit de grond gestampt, in Eindhoven verrijst eind 2018 de eerste voor de sociale huursector. In China en Noord-Afrika is Boeri zelfs bezig met forest cities: complete steden die op zijn inmiddels kenmerkende manier worden ontworpen.

‘Ik ben blij dat andere architecten mij kopiëren’
Wereldwijd verschijnen er copy cats van de bosco verticale. Erg vindt Boeri dat niet. ‘Natuurlijk willen wij leidend blijven, maar ik heb dit idee bewust niet gepatenteerd. Ik ben blij dat andere architecten mij kopiëren. Hoe meer bomen we de stad inhalen, hoe beter.’

Lees het hele verhaal in ons magazine!

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Beeld: Davide Piras, Giovanni Nardi, Gianpaolo Finizio en Gianluca di Loia