Terug naar overzicht
Turijn

Leuke tips voor Turijn

Torino is wellicht de grootste verrassing van Italië. Wie over de brede boulevards wandelt, ziet namelijk allesbehalve een grauwe industriestad – het ingeburgerde imago van Turijn. Kilometers aan fraaie zuilengalerijen, eeuwenoude koffiebarretjes en palazzi, maar ook prachtig gerenoveerde industriële panden, maken deze stad in Noord-Italië juist ontzettend leuk!

Over Turijn

Turijn is ontstaan in de derde eeuw v. Chr., maar ziet er desondanks tamelijk jong uit. Toen Napoleon in 1800 voet zette in de stad, nam hij het historische centrum direct op de schop. Smalle straten moesten plaatsmaken voor brede boulevards, net als in Parijs. Dankzij deze boulevards, geflankeerd door sierlijke galerijen, kreeg de stad allure en bovendien meer frisse lucht. Welgestelde inwoners konden nu langs de grote paleizen van Turijn flaneren zonder daarbij bedwelmd te raken door stinkende stadse luchten. Die ruim tweehonderd jaar oude avenues tekenen het elegante karakter van Torino vandaag. Een karaktereigenschap die de stad lange tijd verstopt had onder een grauwe deken.

turijn3
Van links naar rechts: Galleria Subalpina, Barney’s, Via Giuseppe Garibaldi

Historische cafés in Turijn

Wie de dag met goede koffie wil beginnen of tijdens het struinen wel een oppepper kan gebruiken, heeft keuze uit legio historische cafés waar chic geklede heren met verstand van koffie achter de toog staan. De populairste vind je aan het Piazza San Carlo, waar Caffè San Carlo en Caffè Torino met hun historische, kitscherige interieurs de show stelen. Of bij winkelgalerij Subalpina, met beroemde barren als Caffè Mulassano en Baratti & Milano. Het meest onder de indruk zijn wij echter van Caffè Reale, verstopt achter in het Palazzo Reale. Niet zozeer vanwege de koffie, maar vanwege de koninklijke entourage. Aan de Via Po, vlak bij de beroemde Mole Antonelliana, is het de moeite waard om halt te houden bij Caffè Confetteria Abrate. Een van de weinige cafés die de lokale specialiteit caffè con panna nog serveert, een espresso met een dikke laag stevige slagroom, dat je bijna zoete boter kunt noemen. Eén kopje van deze specialiteit en je bent een paar uur verzadigd. Een andere machtige specialità torinese vind je in de barretjes rondom het Piazza della Consolata, namelijk bicerin. Koffie met chocolademelk en slagroom, traditioneel geserveerd in een glas op een voetje. Natuurlijk kent de stad ook hippe, moderne koffiebarren. Onze favoriet is het kleine Orso, in de gezellige wijk San Silvario, waar de barista een rasechte koffiespecialist is en zijn kennis graag met je deelt. (Via Bartholet 30g). Een echte must see onder de Turijnse koffiebarren is Barney’s, ingericht met vintage meubelen en modern design. Het is even zoeken naar deze bar in de Circolo dei Lettori – je moet er zelfs voor aanbellen bij een groot palazzo, maar eenmaal de drempel over drink je wel je cappuccino op een unieke plek (Via Giambattista Bogino 9).

turijn4
Van links naar rechts: Piazza Vittorio Veneto, koffiecafé Orso en cappuccino bij Caffè Reale

Noord-Italiaans ritme

Het levensritme van de Torinesi lijkt meer op dat van Noord-Europeanen dan op dat van hun zuidelijke landgenoten, zo beweren ze zelf. En hier zit zeker een kern van waarheid in. Mensen op straat lopen sneller, de bus komt precies op de aangegeven tijd en het middagdutje lijkt er niet te bestaan. Sommigen beweren zelfs dat Turijners nog altijd leven naar de fabriekstijden: ze staan vroeg op en gaan doordeweeks zelden tot laat in de avond uit. Als dit laatste al waar zou zijn, dan betekent dit niet dat de stad geen Italiaanse gezelligheid kent. Integendeel, het aperitivo wordt door de inwoners hoog in het vaandel gedragen. Doe zoals de Torinesi doen, en strijk neer op een van de vele terrassen voor een Vermut Carpano vergezeld van diverse hapjes uit Piemonte. In La Salumeria op steenworp afstand van de Po wordt een apericena geserveerd, een combinatie van aperitivo en cena (diner). Voor tien euro krijg je een cocktail of glas wijn naar keuze en kun je (onbeperkt) genieten van het zeer uitgebreide buffet. Met honger deze ‘worsterij’ verlaten is -zelfs voor een vegetariër- onmogelijk ( reserveren is aan te raden).

Santa Polenta!

Het ritmo torinese mag dan wel Noord-Europees aandoen, eten wordt hier wel degelijk op zijn Italiaans beleefd. ‘Santa polenta!’ roepen de (oudere) inwoners geregeld bij verwondering. Het moge
duidelijk zijn: eten is heilig voor ze. En dan met name goed en gezond eten. De stad kent zelfs een fastfoodketen die alleen slow food bereidt, genaamd M**Bun. Hier eet je overheerlijke (vegetarische) hamburgers, gemaakt volgens het chilometro zero-principe, dat betekent dat alles lokaal wordt geproduceerd. Ideaal voor een snelle, doch lekkere maaltijd. Een delicatessenzaakje dat je niet snel zult vergeten is Sapori & Tassinari&C. (Via San Tommaso 12) van ‘Smaakmeester’ Maurizio, een titel die de Slow Food-beweging hem officieel heeft gegeven. Tijdens ons bezoek wordt er door klanten en personeel druk gediscussieerd hoe je Maurizio’s pasta nu het beste kunt koken. Maar over één ding zijn ze het stellig eens: niet te veel poespas toevoegen, de pasta is al verrukkelijk op zichzelf. Maurizio’s delicatessen kun je ter plekke laten bereiden en opeten. Een populaire lunchplek onder locals is het kleine Poormanger, waar de chefs enorme Piemontese aardappelen vullen met verse lokale producten. Fijne prijzen en erg lekker. Wil je de beruchte truffels uit de omgeving proberen? Schuif dan aan in Bistrot I Tartufi. Hier is het grootste gedeelte van de kaart gebaseerd op, inderdaad, de dure paddenstoel.

3x zien buiten het centrum

Reggia di Venaria is een overweldigend paleis op een enorm landgoed, gebouwd halverwege de zeventiende eeuw. Vanuit het centrum van Turijn vertrekt een aantal keer per dag een shuttlebus naar Venaria. Let wel, de kans is groot dat de laatste bus (15:30 u) na sluitingstijd van de kassa aankomt. Het is in dat geval alleen nog mogelijk om de tuinen te bezichtigen.

Basilica Superga is een imposant katholiek bouwwerk boven op een heuvel aan de rand van de stad. Vanaf hier kijk je schitterend uit op Turijn. Overdag is het park rondom de basiliek populair bij toeristen, ’s avonds bij verliefde Turijnse stelletjes.

Palazzina di Caccia di Stupigini vormde eens het jachthuis van de familie Savoy en de residentie van Napoleon. Kortom, aan een interessante geschiedenis ontbreekt het hier niet.

Fotografie: Liselotte van Leest

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reis mee naar Turijn. Bekijk onze reisaanbiedingen

 
 

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
turijn

Dit zijn de 6 leukste musea van Turijn

Turijn is geen stad met kronkelige, middeleeuwse straatjes en steegjes, maar met brede straten die naar statige Piazze leiden, onderbroken door de Po die door de stad stroomt. Dit zijn de 6 leukste musea van Turijn Inhoud van dit artikel

Lees verder »
Turijn

Leuke tips voor Turijn

Torino is wellicht de grootste verrassing van Italië. Wie over de brede boulevards wandelt, ziet namelijk allesbehalve een grauwe industriestad – het ingeburgerde imago van Turijn. Kilometers aan fraaie zuilengalerijen, eeuwenoude koffiebarretjes en palazzi, maar ook prachtig gerenoveerde industriële panden,

Lees verder »