Terug naar overzicht

Dit zijn de 5 meest bijzondere verlaten plekken van Italië

Overal ter wereld vind je spooksteden en verlaten huizen, ook in Italië. Vaak zijn deze bijzondere plekken toch het bezoeken waard. Dit zijn de 5 allermooiste verlaten plekken in de laars.

1. Craco
Craco is gebouwd in de 8e eeuw. De stad in de regio Basilicata werd het slachtoffer van aardbevingen, oorlogen en de zware pest. De aardverschuiving van 1963 was de laatste druppel: alle overgebleven bewoners werden gedwongen om het gebied te verlaten. De oorspronkelijke stad bevindt zich in een staat van verval, maar desondanks is het nog altijd een populaire plaats voor bezoekers. Van mei tot oktober wordt er zelfs een aantal jaarlijkse religieuze festivals gehouden in de stad. Buiten het seizoen om zijn de ruïnes en het uitzicht op de kliffen de toeristische trekpleisters.

2. Lago di Resia – Zuid-Tirol
In 1940 bouwde het Italiaanse elektriciteitsbedrijf Montecatini een dam om twee meren in Zuid-Tirol te verenigen, het Lago di Resia en de Mittersee. Het gebied was ooit de thuisbasis van verschillende dorpen, maar deze werden (opzettelijk) overstroomd tijdens het bouwproces van de dam. De enige zichtbare herinnering is de 14e-eeuwse klokkentoren die boven het water uitsteekt.

3. Villa De Vecchi – Cortenova, Lombardije
Ten oosten van het Comomeer, tussen de beboste bergen van Corenova, ligt het spookhuis Villa De Vecchi. De villa staat ook wel bekend als het ‘Rode Huis’ en werd tussen rond 1855 gebouwd als de zomerresidentie van graaf Felice De Vecchi. Al decennia lang is het ooit uitbundige gebouw vervallen en volledig verwaarloosd. Tegenwoordig zijn de buitenmuren van het gebouw bedekt met wijnstokken, terwijl fresco’s en wandtapijten aan de binnenkant zijn beschadigd door vocht. Een lawine in 2002 vernietigde alle nabijgelegen huizen, terwijl de villa onaangetast bleef. Volgens een legende woont er een geest in de villa die elke nacht piano speelt.

4. Kasteel Sammezzano – Leccio, Toscane
In een schilderachtig boslandgoed, niet ver van de Toscaanse hoofdstad Florence, ligt het kleurrijke kasteel van Sammezzano. Het kasteel werd al in 1605 gebouwd en in de 19e eeuw transformeerde het kasteel in een van de grootste voorbeelden van Moorse revival-architectuur. Na de Tweede Wereldoorlog diende het kasteel als een luxe hotel, maar uiteindelijk werd het verlaten en gesloten. Pogingen om het kasteel te restaureren mochten niet baten.

5. Consonno, Lombardije
Consonno was ooit een klein boerendorpje met een paar honderd inwoners. Tegenwoordig woont er niemand meer in de spookstad. Begin jaren ’60 begon ondernemer Mario Bagno een complex in Las Vegas-stijl te bouwen, compleet met een middeleeuws kasteel. Bagno had plannen om de stad uit te breiden met nog meer attracties, maar in 1976 verwoestte een aardverschuiving de hoofdweg naar het dorp en werd de stad kort daarna verlaten.

Client error: `GET https://graph.facebook.com/v10.0/instagram_oembed?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fp%2FB32NGsNiHS9%2F&access_token=EAAG5hzKyxakBAM4yCyW8xNrKceXiAiFOqkDFk9VSdHnHciQ71Xj7zMLF6gIthLchZABjAoO6es6EaHZBhz5ZAKDokOCdRevZBbZBFGT1EbN0dGPmVvv3UOiLIwfW9KumvlrroVP8ZCgQzChbfabQ8C397FnTfDSKR0M5ZCy1jA07kwsOrPTIN6KjEty5kAJqrODr8Hn0LwiVWNOognRRMMVdGAIzzKSyW0e2IZCoo7UdWwZDZD` resulted in a `400 Bad Request` response: {"error":{"message":"The requested resource does not exist","type":"OAuthException","code":24,"error_subcode":2207045,"i (truncated…)

LEES OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en laatste nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!