Terug naar overzicht
Second Home Beurs

Wat betekent box 3 voor je vakantiewoning?

Het demissionaire kabinet heeft een nieuw belastingplan uitgewerkt waar iedereen met een eigen vakantiewoning mee te maken gaat krijgen. De maatregelen zouden van grote invloed kunnen zijn op het rendement op je tweede huis.  Tijdens de Second Home beurs op zondag 21 januari in de Mecc Maastricht, licht staatssecretaris Van Rij de nieuwe maatregelen toe. Je kan er gratis bij zijn als je je aanmeldt via onderstaande link.

Het nieuwe box-3 stelsel

In box-3 van de inkomstenbelasting, wordt het rendement op vakantiewoningen belast. In het huidige stelsel wordt het rendement bepaald met een forfait, dat voor iedereen hetzelfde is, ongeacht het daadwerkelijk behaalde rendement. Het demissionaire kabinet heeft een voorstel voor een nieuw stelsel in box-3 uitgewerkt. In dit nieuwe stelsel wordt het werkelijk behaalde rendement belast. Dit voorstel is in september 2023 aangeboden voor internetconsultatie. Het is nu aan het nieuwe kabinet om te bepalen of het wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer. De beoogde invoeringsdatum van het nieuwe box 3-stelsel is 2027.

Bezoek het gratis semninar van staatssecretaris Van Rij

Tijdens de beurs, die zaterdag 20 en 21 januari gehouden in de Mecc Maastricht, licht hij in seminar 1 op zondag om 12:00 uur het nieuwe box-3 stelsel toe. Veel (tweede) woningbezitters en potentiële kopers hebben vragen rondom dit thema. Een uitgelezen kans om onduidelijkheden te verhelderen en vragen te stellen.

De lezing van de Staatssecretaris is gratis toegankelijk na voorregistratie via onderstaande link:  https://www.secondhome.nl/tickets?invitation_code=BOX3SHM24 

Praktische info

Second Home Beurs / Mecc Maastricht 
Geopend van 10.00 – 17.00 / Zaterdag en zondag 
Tijdstip lezing: Zondag 21 januari / 12.00 uur / Seminar ruimte 1
Website: www.secondhome.nl

Over staatssecretaris Van Rij

Sinds 10 januari 2022 is Marnix van Rij (1960) staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst in het kabinet-Rutte IV i. In de periode 2015-2019 was hij Eerste Kamerlid voor het CDA. Na diverse functies in de Wassenaarse gemeentepolitiek, werd hij in 1999 voorzitter van het CDA. 

Tevens was hij werkzaam in het bedrijfsleven, onder andere als senior partner bij Ernst & Young. Als Eerste Kamerlid hield van Rij zich vooral bezig met belastingwetgeving. Gedurende de periode 2020-2021 was hij regeringscommissaris in Sint Eustatius om in 2021 de rol van interim-voorzitter van het CDA te bekleden.

staatssecretaris-van-rij