Terug naar overzicht
colosseum rome

Het Colosseum kopen? Daar zou dít prijskaartje aan hangen

Je leest het goed: ‘het Colosseum kopen’. Wellicht denk je: ‘ben je betoeterd. Hoezo?’ Nou, daar heeft een accountants- en adviesbureau serieus over nagedacht.

Sinds 2007 geldt het Colosseum als één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Daartoe behoren onder meer ook de Chinese muur, de stad Petra in Jordanië en de Taj Mahal in India. Iedereen is overtuigd van de historische waarde van de wereldberoemde arena. Maar hoe zit het met de waarde in euro’s?

Onbetaalbaar. Of toch niet?

De Italiaanse tak van Deloitte nam geen genoegen met het label ‘onbetaalbaar’ en besloot een poging te doen een concrete waarde toe te kennen aan het Colosseum. Het bedrijf kwam daarbij uit op prijskaartje van 77 miljard euro.

Volgens Consultancy.nl zit de berekening als volgt in elkaar. Allereerst is er de economische waarde. De jaarlijkse bezoeken van zo’n zeven miljoen toeristen aan het Colosseum brengen heel wat geld in het laatje. Het levert Italië zo’n € 1,4 miljard op.

De werkelijke waarde gaat uiteraard verder dan een bijdrage aan de Italiaanse economie. De componenten van ‘indirecte gebruikswaarde’ en ‘sociale waarde’ spelen een minstens zo’n belangrijke rol. Deze sociale waarde weerspiegelt namelijk met name ‘de bestaanswaarde voor de samenleving’.

Belangrijkste monument

Daarom heeft het bedrijf een enquête gehouden. Daaruit blijkt dat Italianen jaarlijks gemiddeld € 57 willen betalen voor het voortbestaan van het historische gebouw. Bovendien kennen ze met € 91 nog meer sociale waarde toe aan ‘hun’ Colosseum.

‘Een overgrote meerderheid van de Italianen (87%) beschouwt het amfitheater als het belangrijkste monument van heel Italië. Meer dan twee derde (70%) van de ondervraagde Italianen vindt dat de hele wereld financieel zou moeten bijdragen aan het prijzige onderhoud. De laatste renovatie kostte bijna € 30 miljoen’, aldus de consultancy-website.

Al met al komt Deloitte uit op een prijskaartje van € 76,8 miljard voor het Colosseum, waarvan het overgrote deel (zo’n € 75 miljard) wordt toegekend aan de sociale waarde.

BEKIJK OOK:

Wellicht droom je van een huis in Italië. In dat geval wijzen we je graag op de Second Home Beurs van 30 september t/m 2 oktober in Utrecht. We mogen je gratis toegang geven voor 2 personen.