Terug naar overzicht
Julius Caesar hart Museum tentoonstelling-unsplash

Ontdek de geschiedenis van Julius Caesar bij H’ART Museum

Het H’ART Museum in Amsterdam, voorheen de Hermitage, toont van 16 september 2023 tot en met 20 mei 2024 de expositie Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging te onder. Ontdek nú een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis.

Hiervoor werkt het museum samen met twee Italiaanse musea, Museo Archeologico Nazionale en Museo Nazionale Romano, en nog een tal van Duitse en Nederlandse musea. Dit is de eerste Nederlandse solotentoonstelling die is gewijd aan Caesar en voor het eerst zijn de vijf meest gangbare interpretaties van de keizer samen te zien in de vorm van bustes, met korte krullen, gekamd over een terugtrekkende haarlijn en een zelfverzekerde blik.
Een deel van de tentoonstelling gaat in op Caesars gepassioneerde liefdesrelatie met de twintigjarige Egyptische Cleopatra en hun nalatenschap. Vervolgens wordt de moord op Caesar als een plot ontrafeld; van voortekenen die onheil voorspellen tot zijn ondergang.

Aan de hand van circa honderdvijftig objecten wordt in negen scènes het levensverhaal van deze wereldberoemde Romein verteld. Maar dan met een hedendaagse blik. Wat betekent hij in de wereld van vandaag? Was hij wreed of heroïsch? Aan de bezoekers rest het oordeel.
Bezoek de tentoonstelling, informatie en tickets: hartmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/julius-caesar
Leestip:
Caesars stiekeme bezoek aan Nederland

Dat Julius Caesar ooit voet aan de grond zette in België en Nederland werd al langer vermoed. Maar de precieze locaties van dat bezoek hulden zich, tot frustratie van veel historici, lange tijd in de nevelen. Tom Buijtendorp schreef het boek Caesar in de lage landen: de Gallische oorlog langs Rijn en Maas naar aanleiding van een aantal recente ontdekkingen. Rapporten van een hoge Romeinse legerofficier, de sporen van een slachtpartij aan de Maas, een Karolingisch handschrift – allemaal leiden ze naar de plaatsen waar de grote keizer geweest is. Bestellen: Caesar in de Lage Landen: de Gallische oorlog langs Rijn en Maas.
Caesar in de lage landen boek
Kijktip:
Altijd al meer willen weten over het Romeinse Rijk? Op het YouTube-kanaal Told in Stone vind je allerlei video’s over het leven van de oude Romeinen. De oorsprong van astrologie, aquaducten, tours in historische gebouwen, verborgen schatten, mysteries en zelfs Romeinse complottheorieën komen aan bod. youtube.com/@toldinstone
Ontdek het Forum Romanum en Capitool in Rome.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Mysterie, spanning en een prachtig decor. De nieuwe film A Haunting in Venice is het derde deel in een reeks moordmysteries van Hercule Poirot.

Het boeken van je museumticket was nog nooit zo makkelijk! Het Italiaanse Ministerie van Cultuur lanceert een nieuwe Italiaanse museum-app.

Het Largo di Torre Argentina is een van de meest symbolische plekken in het oude centrum van Rome.