Terug naar overzicht
Entreegeld venetië

5 euro entreegeld voor dagtoeristen in Venetië

Een stedentrip naar Venetië op de planning? Zorg ervoor dat je dit jaar nog gaat want vanaf 2024 betaal je als dagtoerist entreegeld om het historische centrum van Venetië te bezoeken. 

Toegang tot historisch centrum

Het is definitief: de gemeenteraad van de Italiaanse stad heeft ingestemd met het plan om dagtoeristen 5 euro entreegeld te laten betalen. Dit entreegeld is bedoeld om de impact van massatoerisme op de stad te verminderen en bij te dragen aan het behoud van het culturele erfgoed van Venetië. Met de opbrengsten van het entreegeld kunnen noodzakelijke restauratie- en onderhoudswerkzaamheden worden gefinancierd, evenals maatregelen om de stad schoon en leefbaar te houden voor zowel de lokale bevolking als bezoekers. Het entreetarief geldt alleen op drukke weekenden en feestdagen. In 2024 gaat Venetië uit van dertig dagen waarop het entreegeld moet worden betaald.
entreegeld Venetië

Massatoerisme

Het massatoerisme in Venetië zorgt al jaren voor problemen. Op dit moment staan er in de stad maar liefst 49.693 bedden ter beschikking voor gasten, wat het aantal inwoners van 49.304 overstijgt. Deze cijfers zijn een opvallend contrast met de situatie in de jaren ’50, toen Venetië nog een bruisende bevolking van meer dan 170.000 inwoners had. De Werelderfgoedorganisatie UNESCO heeft deze zomer alarm geslagen over de kritieke situatie in Venetië. Ze waarschuwen voor een ernstige bedreiging van de stad, veroorzaakt door een samenloop van massatoerisme, de toenemende invloed van klimaatverandering en diverse andere uitdagingen. In reactie op deze zorgwekkende ontwikkelingen overweegt UNESCO Venetië op de lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen en heeft ze het lokale stadsbestuur verzocht om zo snel mogelijk maatregelen te nemen. Het entreegeld zal één van de middelen zijn om de stad weer in ere te herstellen.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Mysterie, spanning en een prachtig decor. De nieuwe film A Haunting in Venice is het derde deel in een reeks moordmysteries van Hercule Poirot.

Met zo’n 70.000 toeristen per dag is Venetië een van de populairste steden in Italië. Je zou zeggen dat al die mensen …

De Venetiaanse Valeria Necchia schrijft en fotografeert over haar twee grote liefdes: gastronomie en reizen. Ze groeide op in Venetië en het …