Terug naar overzicht

Wij dromen van Italië. Zo zijn we er toch een beetje vanuit huis

Net als iedereen moeten wij wennen aan deze nieuwe realiteit. We maken de volgende Smaak van Italië vanuit huis, vergaderen met haperende Skype-verbindingen, geven onze kinderen les en grijpen naast het wc-papier in de supermarkt.

Nieuwe Smaak in de maak
Ondanks dat Italië (en andere landen) hard getroffen wordt door het coronavirus, verbleekt de schoonheid van het land ondertussen niet. Dus werken wij met veel liefde aan een nieuw magazine en ook op onze website en sociale media houden we je uiteraard op de hoogte.

Op dit moment, vanuit huis, zijn wij toch een beetje in Italië. Op de volgende manier.

Hoofdredacteur Esther: ‘Een van de leukste onderdelen van mijn werk is dat we toegang hebben tot een enorm arsenaal Italiaanse recepten. Op de redactie verschijnen met grote regelmaat de nieuwste kookboeken. Een weelde en kwelling tegelijk. Vaak selecteer ik die recepten op een totaal verkeerd moment: vlak voor lunchtijd of vlak voor etenstijd, funest dus. Werkelijk alles is dan aantrekkelijk. Steevast neem ik mij dan voor heel veel te koken van wat ik heb geselecteerd. Maar het blijft vaak bij eetlezen of een weekendmoment wanneer ik weer wat nieuws uitprobeer.’

‘Hoewel we op de redactie verre van stilgevallen zijn, zit er op deze onwerkelijke dagen toch een heel andere dynamiek in het werken. Dat geeft dus gelegenheid om nu wél wat meer uit te pakken en de familie weer eens wat anders voor te schotelen! Op mijn wensenlijstje staan recepten van Giorgio Locatelli, Hartstikke mediterraan, Polpo en De Smaken van Italië van Claudia Roden en dan nog een hele zwik titels waar ik maar niet uit kan kiezen. Vast staat dat we vanavond, ja wederom, Italiaans eten! Dat serveer ik dan met een glaasje ongenadig lekkere rode wijn, Italiaanse muziek op de achtergrond en gooi de ramen open. Al is het nog wat fris, wij zitten vanavond in Italiaanse sferen; saluti!’

Uitgever Marcel: ‘Italiaanse muziek brengt je in vakantiestemming en doet je verlangen naar je favoriete vakantieplek. Maar nu koffie drinken buiten de deur niet meer kan, verheug ik me des te meer op de eerste cappuccino in een Italiaanse barretje. Het gerommel van het schoteltje en lepeltje dat alvast wordt klaargezet, het 2 keer afkloppen van de piston, het geklik van de bonenmachine dat overgaat in een aanzwellende gebrul en dat alles in die volgorde. Ondertussen gunt de barista iedereen een buongiorno of een arriverderci met op de achtergrond het gemompel van klanten die geduldig op hun beurt wachten. Een dagelijks optreden dat wordt opgevoerd in een met marmer en spiegels rijk uitgevoerd theater. Italian music to my ears.’

Adjunct-hoofdredacteur Inger: ‘‘Toen ik in Bologna woonde luisterde ik vaak naar het liedje Postcards from Italy van de band Beirut. Niet Italiaans gezongen en ook niet opgenomen in Italië, maar dat ik door de zomerse, vintage clip, vol vrouwen in ouderwetse badpakken en eindeloze zonnige middagen, altijd heb ervaren als een ode aan het mediterrane leven. En zo’n ode kan Italië nu, meer dan ooit, goed gebruiken. Voor meer hoopgevende geluiden uit de Laars luister ik ook graag naar Fabrizio de André, ook wel de Italiaanse Bob Dylan genoemd. Il pescatore, Il testamento di Tito & La ballata dell’amore cieco zijn mijn drie favoriete nummers.’

Digital content manager Irene: ‘Voor mijn werk ben ik veel met online Italië bezig. Uiteraard val ik stil bij de foto’s die verpleegsters delen van de rode striemen in hun gezicht na weer een lange dienst. Tegelijkertijd komen er mooie beelden voorbij die de Italiaanse veerkracht tonen. Filmpjes van saamhorigheid (met de hele straat zingen en muziek maken op het balkon), van creativiteit (met je buurman tennissen vanuit het raam op 5 hoog), van de herstellende natuur en ook – ik kan niet anders zeggen – hilarische filmpjes die mensen tijdens de quarantaine maken. Zoals de Italiaanse ‘dj’ hieronder, die aan de knoppen van het fornuis draait, compleet met lichtshow van het lampje erboven. Dat vind ik oprecht grappig en dan vergeet ik even de realiteit waarin we ons bevinden.’

LEES OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste tips en nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Beeld: Sofie Delauw