Het verhaal van local Iris in Napels; “geen idee waar ik aan begon”
Terug naar overzicht
Iris en haar leven in Napels

Het verhaal van local Iris in Napels; “ik had geen idee waar ik aan begon”

Jaarlijks dromen duizenden Nederlanders van een (t)huis in Italië. Iris de Brouwer ging dat avontuur aan en verhuisde jaren geleden voor haar grote liefde Peppe naar Napels.

Inmiddels zijn ze, zoals hun vrienden zeggen, een Napolitaanse Nederlander en een Nederlandse Napolitaan.

Ik kwam hier naïef en verliefd

Een Italiëliefhebber? Dat ben ik dus niet… Ik heb nooit de droom gehad naar Italië te verhuizen. Ik sprak geen Italiaans, at geen Italiaans eten en was niet op zoek naar la dolce vita. En toch voel ik mij hier nu wel thuis en woon ik er ondertussen al bijna achttien jaar. Meer dan tien jaar heb ik nodig gehad om mij hier goed te gaan voelen. Dat is lang ja, maar ik kwam hier naïef en verliefd. Ik had eigenlijk geen idee waar ik aan begon en we bekeken het per jaar. Ik ging met mijn Napolitaanse vriend (nu man) Peppe mee terug naar zijn geboortegrond, nadat hij elf jaar in Nederland had gewoond. Hij was zich nooit thuis gaan voelen in Nederland. Hij is een Napolitaan en verlangde terug naar zijn Napels waar hij als jonge twintiger vanuit vertrokken was.

Eigenlijk kan ik wel zeggen dat het niet Italië is, maar de regio Napels die ik als mijn nieuwe thuis beschouw. Een uniek en apart stukje Italië. Een stuk waar de mensen zich meer Napolitaan dan Italiaan voelen. Een rebels en chaotisch deel van het land. Hier val je van de ene emotie in de andere. De natuur, de zee, de eilanden en het gebied waar ik woon, de Campi Flegrei, zijn spectaculair en magisch. Het leven is er echter soms hard en de steden zijn rauw en aan hun lot over gelaten. Maar de mensen hier kennen de kunst van het leven als geen ander. Hun verhalen raken mij. De keuze voor het leven, gebruik makend van hun kracht, ondanks de vele tegenslagen en de benadeelde positie die ze hebben in het land, vullen mij met bewondering en respect. Natuurlijk is er ook een andere kant. Een waarin de slechtheid van de Napolitanen en van Italië naar voren komt. Die doet soms pijn, maar juist die emoties door elkaar maken mijn liefde voor dit gebied alleen maar sterker.
straatbeeld-chiaia
Zeevruchten en vesuvio in Napels

Thuis in Napels

Hier ben ik volwassen geworden. Ben ik geworden tot wie ik nu ben. Ik voel mij verrijkt, geïnspireerd, een beter persoon. Ik ben door hier te wonen, mij aan te passen en zo enorm uit mijn comfort zone te stappen, veranderd van iemand die gewend was om te oordelen, te bekritiseren en volgens regels en controle te leven, naar iemand die minder controle nodig heeft, kan leven zonder anderen te be- en veroordelen, die niet meer zoekt naar perfectie, maar voor wie het goed kan zijn op het moment. De chaos om mij heen, samen met mijn chaotische en gevoelige karakter, maken juist dat ik hier rust voel en mij thuis ben gaan voelen.

Wil ik ooit nog terug naar Nederland? Ik weet het niet, want je weet gewoon niet wat het leven je gaat brengen. Ik doe op dit moment wat ik leuk vind op de plek waar ik van hou en als mijn broekzak ken, samen met de mensen die bij mij passen. Op dit moment is het goed op, wat mij betreft, het mooiste stukje Italië: Napels.
Iris geeft samen met haar man Peppe verschillende soorten tours in de regio. Daarnaast schreef ze het informatieve kinderboek Verdwaald in Napels. Meer weten? Bezoek dan haar website: localinnaples.com
Fotografie: Liselotte van Leest
Reis met de trein mee naar Rome, vanaf daar is het nog maar twee en een half uur naar Napels.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Koffiedrinken in een Italiaanse bar. Net als pasta en pizza is ook koffie een symbool van Italië. Maar hoe drink je koffie in Italië zoals het hoort?

Droomhuis gespot tijdens je vakantie? Voordat je een bod uitbrengt is dit wat je moet weten voordat je de eerste stap naar wonen in Italië zet.

Smalle steegjes, wapperend wasgoed, maffia en pizza: dat zijn waarschijnlijk de dingen waaraan je denkt als iemand het over Napels heeft. Maar …