Terug naar overzicht

Deze muurschildering in Rome doet iets heel bijzonders

In eerste instantie lijkt het een ‘normale’ muurschildering aan de Via del Porto Fluviale in Rome. Maar niets is minder waar.

De muurschildering van airlite verf met oppervlakte van ongeveer 1.000 m2 zuivert namelijk de lucht. Onder de invloed van licht zuivert de verf autogassen, virussen, bacteriën, schimmels en fijnstof.Daarmee heeft het kunstwerk volgens specialisten hetzelfde zuiverende effect als een bos met dertig bomen.

De muurschildering bedekt bijna het hele gebouw en is een kleurrijke toevoeging aan de stad. Hij is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Federico Massa, bekend onder de artiestennaam Iena Cruz. Hij maakt streetart over de hele wereld. Hij raakte geïnspireerd door de skateboard cultuur in Californië en merken als Santa Cruz, vandaar zijn artiestennaam. Veel van zijn kunstwerken zijn te zien in New York.

Wijk Ostiense
Deze bijzondere muurschildering is te vinden op een gebouw de hoek van de Via del Porto Fluviale en de Via delle Conce. Dit is een van de drukste kruispunten van Rome. Het ligt in de wijk Ostiense, ten zuiden van alle hotspots. Deze wijk staat bekend om de streetart, vandaar dat Iena Cruz deze wijk heeft uitgekozen.

Hunting Pollution
Cruz heeft de luchtzuiverende tekening een toepasselijke naam gegeven: Hunting Pollution. Op de tekening is een reiger te zien die in een vervuilde zee een vis vangt. Hiermee doelt de tekenaar op de milieuvervuiling die hij met deze tekening op zijn eigen manier tegen probeert te gaan. De kunstenaar wil het komende jaar nog veel meer luchtzuiverende tekeningen gaan maken om op zijn manier de wereld een stukje schoner te maken.

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Bron: bouwkroniek.be. Beeld: ienacruz.com