Zo vier je oud & nieuw op z'n Italiaans
Terug naar overzicht

Zo vier je oud & nieuw op z’n Italiaans

Met oud en nieuw steken ze overal ter wereld om middernacht vuurwerk af. Toch zijn er op oudjaarsavond verschillende tradities per land. Wij zetten een paar typisch Italiaanse gebruiken met L’ultimo dell’anno op een rij.

Italianen zullen hun oud-en-nieuwfeest dit jaar binnenshuis moeten vieren. De minister van Regionale Zaken Francesco Boccia heeft begin december later weten dat hij op oudejaarsavond geen uitzonderingen op de avondklokregels toestaat. Dan nog zullen veel Italianen deze kenmerkende dingen doen.

1. Varkensworst met linzen
In Italië komt er op 31 december geen oliebol aan te pas. De Italianen eten cotechino e lenticchie, varkensworst met linzen. Dit gerecht wordt beschouwd als een teken van rijkdom voor het komende jaar. De linzen die traditioneel bij de varkensworst geserveerd worden, staan voor geld en geluk. Vaak zijn de ingrediënten voor de cotechino e lenticchie te vinden in een kerstpakket. De cotechino e lenticchie wordt opgegeten tijdens oudejaarsavond. Het maakt niet uit in welke regio je bent in het land, overal eten ze het.

2. Tombola
Tijdens oud en nieuw wordt Tombola gespeeld. Tombola is een Italiaans spel en je kunt het vergelijken met een loterij, maar dan heeft iedereen prijs. De spanning zit hem vaak in de verschillende soorten prijzen. Sommigen zijn heel veel waard, andere wat minder.

3. Panettone en pandoro
Niet alleen tijdens kerst, maar ook tijdens oud en nieuw wordt de Panettone gegeten. Hier lees je hoe je deze hoge cake eet en maakt.

4. Gedroogd fruit
Tijdens nieuwjaar wordt er in Italië veel gedroogd fruit gegeten, voornamelijk vijgen en dadels. Voor de Romeinen was dit een manier om geluk te wensen. Als er ook nog cotechino e lenticchie wordt gegeten, kan het geluk niet op.

Felice anno nuovo!

LEES OOK:

De beste berichten van De smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!