Terug naar overzicht

Pasta is geen dikmaker. Je valt er zelfs van af!

Stond je net op het punt om pasta uit je weekmenu te schrappen om wat kilo’s af te vallen voor de zomervakantie? Dat is helemaal niet nodig, zelfs niet als je drie keer per week spaghetti, penne of pappardelle op tafel zet. Sterker nog: pasta eten kan helpen om af te vallen.

Vaak worden de Italiaanse deegwaren als dikmaker gezien, maar zou onterecht zijn. Volgens een onderzoek van het St. Michael’s Hospital is pasta helemaal niet slecht voor je figuur. Je valt er zelfs van af.

Langzame koolhydraten
Wie graag overtollige kilo’s kwijt wil, doet er goed aan om pasta op tafel te zetten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de 2.500 proefpersonen na een pastadieet van twaalf weken gemiddeld anderhalve kilo waren afgevallen. Onderzoeker Dr. John Sievenpiper benadrukt wel dat het volledige dieet (met drie porties pasta per week) enkel uit langzame koolhydraten bestond, de volkoren pastavariant dus.

‘Uit onze studie blijkt dat het eten van pasta niet bijdraagt tot gewichtstoename of een toename van lichaamsvet’, aldus Dr. John Sievenpiper. ‘In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, kan pasta wel deel uitmaken van een gezond dieet.’

LEES OOK: Spaghetteria: pastaparadijs in Amsterdam

Gezonde sauzen
Het onderzoek heeft wel wat haken en ogen. Drie porties pasta carbonara bevatten natuurlijk meer calorieën dan pasta met verse tomatensaus. Daarnaast gaat het onderzoek uit van 3,3 servings per week. Een serving is 58 gram. Meestal rekenen we in Nederland 75 tot 100 gram per persoon. Maar als je het bij gezonde sauzen en kleine porties houdt, kun je prima pasta blijven eten.

LEES OOK: 

Bron: &C