Luistertip: de Pauscast over dat intrigerende Vaticaan en de paus
Terug naar overzicht

Luistertip: de Pauscast over dat intrigerende Vaticaan en de paus

We hebben een nieuwe podcast-tip. Andrea Vreede, Vaticaancorrespondent voor de NOS, en presentator Wilfred Kemp hebben een twaalfdelige serie voor iedereen die meer wil weten over dat intrigerende Vaticaan en zijn belangrijkste inwoner: de paus.

Vaticaanstad is een wereld waar je als ‘gewone sterveling’ niet makkelijk binnenkomt, laat staan echt binnen mag kijken, terwijl de invloed van het Vaticaan en de paus op de wereld gigantisch is. Andrea Vreede en Wilfred Kemp kennen er als geen ander de weg en nemen je mee.

Voetbalelftal

Behalve dat het hoofdkwartier is van de Rooms-Katholieke Kerk met zo’n 1,3 miljoen gelovigen over de hele wereld, heeft Vaticaanstad ook een voetbalelftal, supermarkt, benzinestation en radiozender. Maar er een hotelkamer boeken, dat is voor een gewone sterveling onmogelijk. Wie mogen er eigenlijk wel het Vaticaan in, en hoe is het echt daar achter die hoge muren? Hoe zit het met de beveiliging? Wonen er ook vrouwen? En hoe rijk is het Vaticaan eigenlijk? En wat te denken van de verhalen van Dan Brown? Hij beschrijft het Vaticaan als een magische wereld waarin mannen in lange jurken complotten smeden… Kortom: geen land dat, hoe klein ook, zoveel mysteries kent als Vaticaanstad.

Vragen van luisteraars

Ook veel aandacht in de Pauscast voor, hoe kan het anders: de paus. Hoe wordt hij gekozen? Kan hij, eenmaal paus, doen wat hij wil? Andrea en Wilfred kijken terug op voorgangers van de huidige paus, maar praten vooral over de paus van het moment: Franciscus, de sympathieke Argentijn Jorge Bergoglio. Is hij werkelijk zo progressief als wij hier in Nederland denken? In elke Pauscast beantwoorden Andrea en Wilfred ook vragen van luisteraars. Wat verdient een paus en moet hij belasting betalen? Waarom moet een paus een andere naam aannemen? Waarom draagt hij wit, en wanneer mag de mijter uit de kast? En hoeveel macht heeft de paus in werkelijkheid?

De Pauscast vind je hier

De Pauscast luister je via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts, de NPO Luister-app en de NPO Radio 5 website en app. Beluister de trailer.

BEKIJK OOK: