Terug naar overzicht
Cortina d’Ampezzo

Dit is hoe een Italiaans ski-oord het meest duurzame skigebied van Europa wil worden

Pejo 3000, een klein skioord in de Italiaanse Alpen, wil het meest duurzame en eerste plasticvrije skigebied van Europa worden.

Pejo 3000 maakt deel uit van het skigebied Val di Sole. Pejo 3000 beschikt over zo’n 20 km kilometer aan pistes, waarvan 5 kilometer blauw, 12 kilometer rood en 3 kilometer zwart.

Microplastics
De Forni-gletsjer in het skigebied is enorm vervuild door microplastics. Uit onderzoek van de Universiteit van Milaan en de Universiteit van Milaan-Bicocca blijkt dat de gletsjer tussen de 131 en 162 miljoen deeltjes microplastics bevat. Sinds dit winterseizoen worden er daarom geen plastic wegwerpproducten meer gebruikt.

Meer maatregelen
Daar blijft het niet bij. De komende weken worden meer duurzame maatregelen ingevoerd. Zo krijgen skipassen voor één dag vanaf januari niet langer een plastic wegwerphoesje. Skipassen voor een langere periode worden her-oplaadbaar. Daarnaast wordt er gewerkt aan een milieuvriendelijke afvalverwerking, recyclage en energiegebruik.

Skimateriaal
De wetenschappers vermoeden dat de microplastics op de Forni-gletsjer afkomstig zijn van de kleding en het ski- en klimmateriaal van bezoekers en dat ze daar via de wind terecht zijn gekomen.

Dringend nodig
‘Als plastic afval in de bergen belandt, blijft het daar voor heel lange tijd hangen, tientallen jaren zelfs,’ zegt glacioloog Christian Casarotto aan de Britse krant The Guardian. ‘Het komt in de voedselketen terecht en schaadt het milieu. Projecten die het gebruik van plastic beperken zijn dringend nodig. Ze zouden in het hele Alpengebied moeten komen.’

LEES OOK:

Bron: VRT.be, Snowplaza. Beeld: Sofie Delauw