Terug naar overzicht

Waar komen spaghetti en andere pastasoorten precies vandaan?

We kennen natuurlijk veel verschillende soorten pasta. Waar komen spaghetti, macaroni en pappardelle precies vandaan?

1. Pappardelle | Toscane
Pappardelle zijn lange, brede linten eierpasta die van oorsprong uit Toscane komen, maar in heel Italië op de kaart staan. De naam komt van het Italiaanse pappare dat ‘opschrokken’ betekent – maar waarmee de Toscaanse bewoners min of meer ‘lekker eten’ bedoelen. De slierten worden doorgaans ‘lekker gegeten’ met een stevige saus, vaak bereid met haas, wild zwijn of paddenstoelen.

2. Orecchiette | Puglia
In de hak van de laars worden ze op sommige plekken nog op straat gemaakt, orecchiette (oortjespasta). In een rap tempo weten Pugliese vrouwen van een klein bolletje deeg een minischelpje te maken, dat erg veel lijkt op een oorschelp. Oorspronkelijk was de naam l’ strasc’nat, wat in Pugliees dialect ‘gesleept’ betekent. Dit verwijst naar de manier waarop de vrouwen de bolletjes met een vinger en mes naar zich toe slepen, waardoor ze hun unieke vorm krijgen. In Puglia eten ze de pasta het liefst met raapstelen, maar elke streek heeft daarnaast ook nog haar eigen gerecht. Zo eten ze in Bari op zondag oortjespasta met tomatensaus en gehakt, en in Salento strooien ze er graag schapenkaas over.

3. Spaghetti | Campanië
De eerste verwijzing naar de sliertenpasta vinden we terug in een Arabisch boek uit de twaalfde eeuw, dat het heeft over itrya, draden van deeg die in het hele mediterrane gebied al werden gegeten. De eerste keer dat het woord ‘spaghetti’ valt, is in een Napolitaanse bron. De naam is niet bepaald vergezocht: spago betekent in het Italiaans ‘bindtouw’ en spaghetti simpelweg ‘bindtouwtjes’. Aanvankelijk werd spaghetti gegeten met alleen olijfolie, peper en kaas. Pas in de laat zeventiende eeuw zien we de pasta in combinatie met tomatensaus. Het eerste bewijs hiervan is terug te vinden in een Napolitaanse kerststal uit de vroeg achttiende eeuw (te zien in het Paleis van Caserta). Het oudste recept van spaghetti met tomatensaus stamt  echter pas uit het midden van de achttiende eeuw.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Docks27 (@docks27) op

4. Maccheroni | Campanië
Italianen bedoelen met maccheroni nét iets anders dan onze populaire elleboogjespasta. De term maccherone is in het Italiaans namelijk een verzamelnaam voor uitgeholde, gedroogde pasta, waaronder bijvoorbeeld ook penne valt. De naam komt waarschijnlijk van het Griekse makara, dat ‘voedsel voor de uitverkorenen’ betekent. Napolitanen worden nogal eens met maccheroni geassocieerd. In de achttiende eeuw floreerde de pasta-industrie hier, mede dankzij het klimaat waardoor pasta snel droogde. De stad maakte naam met straatverkopers die dampende borden pasta verkochten aan zowel arme werklui als welvarende aristocraten. Vandaag worden de inwoners daarom nog altijd mangia maccheroni, macaroni-eters, genoemd.

Dit bericht bekijken op Instagram

trofie al pesto 👀 🌱

Een bericht gedeeld door 🌸 shurlay 🌸 (@shurlay_pics) op

5. Trofie | Ligurië
Trofie (spreek uit als tro-fie-je) zijn langwerpige, gedraaide pastavormpjes uit Ligurië. Maar vreemd genoeg heten ze hier geen trofie, waar de inwoners gnocchi mee bedoelen, maar trofiette, dat letterlijk ‘gnocchietjes’ betekent. Vroeger werden trofie dan ook gemaakt van pasta met aardappel of broodkruim, maar tegenwoordig bestaan de ingrediënten slechts uit water en tarwebloem. Er is ook een bastaardvariant, die gemaakt wordt met kastanjemeel (ontstaan in de tijd dat tarwe minder voorhanden was). Deze is iets zoeter dan de ‘witte’ variant, maar ook minder voedzaam. In Ligurië eten ze vrijwel uitsluitend verse trofiette en het liefst met – hoe kan het ook anders – pesto alla genovese.

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!