Terug naar overzicht

TV-tip: de invloed van Chinezen in de Toscaanse textielstad Prato

China speelt wereldwijd een steeds grotere rol. Onder president Xi Jinping wordt fors geïnvesteerd in samenwerking en Chinezen vestigen zich in groten getale in het buitenland. Ook in Italië. Dat laat Ruben Terlou zien in het tv-programma De wereld van de Chinezen.

In de Toscaanse stad Prato bevindt zich de grootste Chinese gemeenschap van Europa; meer dan 50.000 Chinezen leven en werken hier. Zij hebben de afgelopen decennia de textielindustrie – de trots van Italië – overgenomen. Daar is de lokale bevolking niet gelukkig mee.

Straatbeeld
De lokale Italianen herkennen hun stad niet meer nu het straatbeeld gedomineerd wordt door Chinezen en overal het geluid van de Chinese naaiateliers te horen is. Door de rechtse lokale politici wordt de Chinezen oneerlijke concurrentie en gebrekkige integratie verweten en de lokale belastingdienst is druk met het vorderen van grote bedragen van belastingontduikende Chinezen. Maar er zijn ook bruggenbouwers. Ruben Terlou volgt een Chinese vrouw die campagne voert en als eerste politicus van Chinese afkomst ooit in Italië in de gemeenteraad hoopt te komen.

14 februari
Deze aflevering over de invloed van de Chinezen in Toscane wordt uitgezonden op zondag 14 februari om 20.20 uur op NPO2.

BEKIJK OOK: